Ambasadorské řady v září rozšířil Tomáš Bielčík

24.09.2023Bára Urbanová

Teprve sedmadvacetiletý Tomáš Bielčík toho po profesní stránce stihl už celkem dost. Ovládá klasiku i flair, pracoval na různých místech České republiky i v zahraničí, zúčastnil se celé řady barmanských soutěží… Za barem na něj ale teď už narazíte jen v rámci hostování, masterclassů nebo barových školení. Prvního září se totiž stal součástí týmu Mast-Jägermeister CZ a v roli ambasadora bude pečovat primárně o značky Metaxa, Cointreau a The Botanist.

Proč sis ze všech oborů, které svět nabízí, vybral právě gastronomii? Měl jsi inspiraci třeba ve své rodině?

Měl, můj táta je kuchař, a tak inspirace pracovat v gastronomii pochází právě od něj. Pamatuju si, že mi už na základní škole pomáhal míchat nealkoholické koktejly a objevovat různé chutě.

Jaké vzdělání v oboru máš?

Mám hotelovku, v roce 2015 jsem maturoval na Hotelové škole Vincenze Priessnitze v Jeseníku. Už během studia jsem si ale udělal ještě baristický a barmanský kurz. Za důležité také považuji, že jsme tehdy jezdili po různých soutěžích a praxích, což byla skvělá zkušenost.

Kde ses poprvé postavil za bar a co z té doby se ti nejvíc vrylo do paměti?

Poprvé jsem se za bar postavil v roce 2016 v Řecku, konkrétně šlo o beach bar na řecké pláži. A z té noci si pamatuju hlavně to, jak moc důležité je nezapomínat zadávat vydané objednávky do kasy. Na konci směny jsem totiž neměl tušení, kdo a za co má platit.

Kolika podniky v České republice jsi doposud prošel a který z nich ti dal nejvíc?

Spočítané to nemám, ale myslím, že jich bylo kolem osmi. Nejvíc zkušeností mi jednoznačně poskytl brněnský Element, a to zejména díky jednomu z majitelů – Honzovi Liškovi. Otevřel mi oči ohledně mixologie, stejně jako budování značky a jména podniku.

Pokud se nemýlím, máš i zkušenosti s prací v zahraniční. Kde jsi pracoval a co tě přimělo se do Česka vrátit?

Zahraničních zkušeností mám vícero. První byla už zmíněná stáž v Řecku, kam jsem se pak ještě jednou vrátil. Další stáž proběhla ve Skotsku a ihned po ukončení studia jsem se vydal za prací do Velké Británie, kde jsem nakonec zůstal čtyři roky. Prošel jsem několika podniky v Lythamu, Blackpoolu a Poultonu a spolupracoval jsem také s agenturami Performance Bartending a Bars4You. Důvodem, proč jsem se vrátil, byla pracovní nabídka z brněnského Cabaretu des Péchés, který se tehdy otevíral a já v něm cítil velký potenciál.

Dáváš přednost flairu, nebo klasice? A v čem z toho se cítíš pevnější v kramflecích?

Jednoznačně ve flairu. Účast v soutěžích zaměřených na klasiku pro mě vždycky byla spíš vystoupením z komfortní zóny. Současně je považuji za skvělý zdroj zkušeností a informací o nových produktech. Nedílnou součástí každé z nich je navíc možnost setkání s barmanskou bandou, která se neustále rozrůstá, poznávání nových lidí a navazování dalších kontaktů.

Co považuješ za svůj největší soutěžní úspěch?

Co se týče flairu, za svůj největší úspěch považuji 5. místo v britském finále v roce 2017. Rád vzpomínám na jeho atmosféru a energii. Zároveň si hodně cením toho, že se mi několikrát podařilo dostat mezi nejlepší trojici v České republice. Klasické soutěže mě dovedly až do patnáctky nejlepších v rámci Czech Bartenders League 2022.

Proč ses rozhodl bar opustit a vydat se na dráhu ambasadora?

Práce ambasadora má své kouzlo, které spočívá mimo jiné v její různorodosti. Líbí se mi možnost snoubit práci za barem nebo na eventech s edukací kolegů v různých typech gastroprovozů, stejně jako s rolí porotce v barmanských soutěžích. V neposlední řadě mě ale láká také možnost podílet se na rozvoji dané značky na českém trhu a dát průchod své kreativitě.

Jaké vlastnosti nebo dovednosti má podle tebe mít dobrý barman a jaké ambasador?

Být dobrým barmanem znamená kromě znalostí, dovedností a kreativity ovládat především umění komunikace. Jeho hlavním cílem by mělo být, aby každý host odcházel s úsměvem a pocitem, že se rád vrátí. Ambasador by měl kromě těchto vlastností ovládat také práci se sociálními sítěmi a nezbytné jsou pro něj prezentační dovednosti. Z obou by měla sálat pozitivní energie a nadšení pro danou profesi.

Kdy přesně ses této role ujal a které značky máš na starost?

Ambasadorem společnosti Mast-Jägermeister CZ jsem od začátku září. Na starost mám primárně značky Metaxa, Cointreau a The Botanist.

Nabídka na tuto pozici nejspíš nepřišla z čistého nebe…

To rozhodně ne. Se společností Mast-Jägermeister CZ už spolupracuji delší dobu. Pracoval jsem pro ni například jako regionální manažer prodeje pro Jihomoravský kraj. Určitým mezikrokem mezi barmanstvím a ambasadorstvím pro mě pak byla možnost podílet se na přípravě a realizaci soutěže Manifest Contest, jež probíhala letos zkraje roku a vyvrcholila dubnovým finále.

Co všechno už jsi za těch pár týdnů v roli ambasadora stihl?

Absolvoval jsem celou řadu interních školení, první guest bartending a také jsem byl v porotě soutěže se značkou Metaxa. Abych ji opravdu důkladně poznal, strávil jsem několik dnů v Řecku a vrátil se odtud naprosto nadšený. Měl jsem možnost vidět na vlastní oči celý výrobní proces, nejvíc ze všeho mě zaujaly asi sklepy v Kifisii, kde se staří vinné destiláty a probíhá tam rovněž proces jejich blendingu s muškátovými víny, za nějž osobně zodpovídá Metaxa master.

A jaké jsou tvé nejbližší plány?

Momentálně si můj čas žádá již zmiňovaná soutěž se značkou Metaxa, která má nejen podle mého názoru velký potenciál, a tak o ní do budoucna jistě více uslyšíme. Konat se bude také několik školení spojených s degustací a v plánu je i pár guest shiftů, a to jak v Praze, tak v dalších městech. Naším cílem je vybudovat komunitu barmanů, kteří s naším portfoliem budou s nadšením pracovat.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat