V Prádle se destiluje whisky stejného jména

06.11.2023AtBars

Počet českých značek whisky dál utěšeně narůstá. Jednu takovou právě oficiálně představuje Stock Plzeň-Božkov. S jejím uvedením si dal pořádně na čas. Do světa ji pouští až po dlouholetém zrání, v základní verzi jako desetiletou, dále jako osmnáctiletou a spolu s nimi ještě jednu o poznání starší limitovanou edici. Do vínku nová whisky ze západu Čech dostala jednoduché jméno, které – jak je ve světě zvykem – odkazuje na palírnu, v níž se destiluje. O přízeň českých i zahraničních milovníků whisky se bude ucházet pod názvem Prádlo.

Byť v západočeském Prádle nebyla whisky nikdy stěžejním produktem, její výroba tu má svou tradici, a to na české poměry pořádně dlouhou. Destilovala se zde už v roce 1976 a do láhví putovala nejprve pod značkou Halberd. Později ji následovala o něco ostřejší Smoker s podílem obilného lihu, do obecného povědomí se ale asi nejvíc zapsala až Printer’s. Nová a o poznání zajímavější whisky kapitola se v Prádle začala psát v souvislosti se značkou Hammerhead, jejíž vznik umožnily dlouho opomíjené skladové zásoby z období minulého režimu.

Poprvé byla nalahvována v roce 2009 jako dvacetiletá, následně byla uvedena na trh ještě jako třiadvaceti-, pětadvaceti- a osmadvacetiletá. „Pro jednoho amerického distributora byla nalahvována dokonce jako třicetiletá. Tím se ale příběh Hammerhead uzavřel a zároveň se vytvořil prostor pro novou značku, na níž intenzivně pracujeme už déle než dekádu. A protože ve světě je zvykem, že whisky nese jméno palírny, v níž se vyrábí, dostala jméno Prádlo. Zároveň tím chceme poukázat na to, že je to ryze česká whisky vyrobená z lokálních surovin,“ objasňuje whisky ambasador Stocku Michal Marešovský.

V palírně jako doma / Výroba whisky se v Prádle znovu naplno rozběhla v roce 2010. V té době už v čele palírny stála Kristina Demelová, jež zároveň vykonává roli mastera distillera a na celý výrobní proces spolu se svým šestičlenným týmem dohlíží. Zkušeností, o něž se může opřít, má spoustu. Výrobu zdejší whisky zná téměř od jejích počátků. S Prádlem je totiž profesně spjata už šestatřicet let. Palírnu zná ale o poznání déle – v prostorách, kde má nyní kancelář, jako malá vyrůstala. Její otec byl totiž v roce 1947 pověřen vedením lihovaru a v jeho areálu dostal služební byt, kde žil s celou svou rodinou. Kristina tak vůni palírny, jak sama říká, nasávala takříkajíc od peřinky a stejně jako její starší bratr se rozhodla otce ve výběru profese následovat.

„V minulosti se whisky v Prádle vyráběla pouze nárazově. Svého času se dokonce uvažovalo i o prodeji vzácných zásob. Ale to byla doba, kdy o českou whisky velký zájem nebyl, každý si raději koupil skotskou,“ vzpomíná a pokračuje: „Posledních deset let se jí naopak věnujeme mnohem intenzivněji. Vždy tak tři až čtyři měsíce zabere, než je celý výrobní proces ukončen a destilát se uloží do sudů.“

S důrazem na lokálnost / Prádlo je single malt whisky postavená výhradně na lokálních surovinách. Její základ tvoří v Česku vypěstovaný ječmen odrůd Bojos a Overture, který na sladinku zpracovává bruntálská sladovna. Fermentaci zajišťují pekařské kvasnice. „Jsou stabilní a zároveň naplňují principy udržitelnosti,“ zdůvodňuje tuto volbu Michal Marešovský a pokračuje: „Prokvašenou sladinku nejprve destilujeme v koloně, jež jí dodává svěží a příjemně aromatické tóny, a následně v pot stillu, kde získá plnou chuť a komplexní charakter. Měděné kotlíky máme dva, oba o objemu 2000 l, takže destilujeme pouze v malých várkách. Během první destilace v koloně dosahujeme 60 % obj. alkoholu, v kotli pak rektifikujeme na 70 % obj. Úkap ani dokap znovu nedestilujeme.“

Zrání probíhá ve 250l sudech z dubu zimního vyrobených českými bednáři. „Původně jsme měli v Prádle sudy z bednářství v Modřicích u Brna, v poslední době je pro nás ale vyrábějí a repasují bednářství Bařina a Obroučka,“ prozrazuje whisky ambasador a Kristina Demelová jeho slova doplňuje: „Jsou silně vypálené, a to včetně dna i víka. I díky nim má výsledná whisky příjemně nasládlé medové tóny s náznakem ořechů a koření.“ Pro dozrávání whisky Prádlo se momentálně používají sudy po oloroso sherry a portském. Ve skladech, kde jsou uloženy rovněž starší zásoby včetně whisky, kterou Stock odkoupil při likvidaci likérky v Dolanech, dostává prostor ale celá řada dalších zajímavých experimentů se sudy, zráním a dozráváním.

Nová whisky v láhvi na míru / Pro novou whisky si v Prádle nechali vyrobit láhev, která má svůj specifický tvar. Vyznačuje se pevnou základnou, mírně se rozšiřujícím tělem, širokými rameny a silným hrdlem. Je čirá, aby dostatečně vynikl její obsah, a opatřená dřevěným uzávěrem. Embosovaným nápisem umístěným ve spodní části se hrdě hlásí k zemi svého původu. Prádlo se stáčí ručně, stejně tak se láhve ručně opatřují etiketami. I ty mají netradiční tvar – pracují s motivem střechy, jejíž tvar etiketa kopíruje, a prvek zkosení se objevuje také v písmu.

Barevné zpracování etikety od sebe odlišuje jednotlivé varianty. Dva hlavní produkty kombinují bílou s různými odstíny hnědé, limitka, která připomíná jeden ze stěžejních momentů v novodobé historii České republiky, je laděna do různých odstínů červené. Všechny tři se na trh dostaly v průběhu září. „S představením naší nové whisky jsme si dali na čas, protože ji v souladu s dosavadní praxí budeme uvádět na trh až po dlouholetém zrání – zatím jako desetiletou a osmnáctiletou,“ říká k tomu brand manager whisky Prádlo Jiří Procházka.

Deset, osmnáct i třicet / Vlajkovou lodí nové značky whisky bude single malt Prádlo 10 y. o., jež dozrávala v sudech po portském a do láhví se plní naředěná na 43 % alkoholu. „Ve vůni je svěží a lehká, snoubí se v ní tóny letních jablek, perníčku a vanilky, ale také dubového dřeva. V lehce nasládlé chuti se projevují tóny skořice, hřebíčku a orientálního koření, cítit je v ní rovněž náznak dřeva. Středně dlouhý závěr dává vyznít vanilce, vlašskému ořechu a zázvoru,“ popisuje novinku Michal Marešovský.

Na trh ji v blízké budoucnosti doprovodí single malt Prádlo 18 y. o., v jejíž vůni i chuti se odráží dlouhé zrání, a to včetně závěrečného ležení v sudech po oloroso sherry. Vyznačuje se vůní rozkvetlého ovocného sadu v kombinaci s tóny tmavé čokolády, medu a dubového dřeva. V chuti se ozývají tóny skořice, muškátového oříšku, vanilky a sevillských pomerančů doplněné o mírnou sladovou nasládlost. V závěru přetrvává lehká kořenitost spolu s příjemně zakulacenou sladovostí.

Velvet Revolution 30 y. o., jež byla destilována v roce 1989 a ze skladových zásob nalahvována na počest třiceti let uplynulých od sametové revoluce, se dostane pouze ke třem stovkám zájemců. „Ve vůni nabízí náznak pomerančových květů v kombinaci s tóny medového plástu a máslových hrušek, ale také muškátového oříšku a marcipánu. V chuti hřejivé tóny skořice, hřebíčku a právě nakrájených jablek dokonale dorovnává jemný náznak opáleného dubového dřeva. Závěr má dlouhý a hladký s přetrvávajícími tóny koření, svůdnou plností a komplexností,“ neskrývá své nadšení ze třetí nové whisky ze západočeského Prádla Michal Marešovský.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat