Prvním kolem hodnocení prošlo 95 % mladých vín

24.10.2023AtBars

Ve Valticích se 23. října hodnotila mladá moravská a česká vína ucházející se o možnost používat známku se svatým Martinem na koni. Už po prvním kole lze konstatovat, že se kvalitou více než vyrovnají předchozím ročníkům, stejně jako to, že k mání bude kolem dvou milionů láhví.

Do prvního kola hodnocení, jež proběhlo v Národním vinařském centru, přihlásilo svá vína třiašedesát vinařů a vinařských společností. Požadavky na kvalitu splnilo a minimálně 80 bodů z celkové stovky získalo 272 z 285 vzorků, tedy 95,4 %. Bílých je mezi nimi 124, růžových nebo klaretů 85 a červených 63. Nejvíc zastoupenou odrůdou je zatím Müller Thurgau (69 vzorků), následovaný Svatovavřineckým (57), Modrým Portugalem (48), Zweigeltrebe (42) a Muškátem moravským (38). Nejméně je Veltlínského červeného raného (17), jedno z „oznámkovaných“ mladých vín je růžové cuvée.

Ovšem ani pro výrobce třinácti vín, kterým porota možnost používat známku Svatomartinské zatím nepřiznala, není nic ztraceno. Budou mít možnost s nimi ještě pracovat a zkusit to znovu ve druhém kole hodnocení, které je naplánováno na 1. listopadu. Lze očekávat, že po druhém kole přibude ještě zhruba 20 % vín s převahou těch červených, na která si řada vinařů vyčleňuje více času. Podle prvních odhadů to také vypadá, že se za tři týdny na trh dostanou více než 2 miliony láhví Svatomartinských vín.

Slibná je i kvalita letošních mladých vín, o niž se přičinilo nadprůměrně slunečné a teplé září. Díky příznivému počasí vinaři zdravé a ideálně vyzrálé hrozny svatomartinských odrůd z velké části posbírali již ve druhé polovině měsíce, což jim dopřálo dostatek času vína připravit už na první termín zatřídění. „Svatomartinská vína jsou obecně velmi svěží, ovocitá a aromatická, lehká s nižším obsahem alkoholu a příjemnou kyselinkou. Nejinak tomu je i letos. Svatomartinská odrůdy Müller Thurgau vynikají tóny zralé bílé broskve se šťavnatými kyselinkami. Muškáty moravské jsou nádherně citrusové, některé s dotekem zralého kiwi. Veltlínské červené rané pak má svěží šťavnatou chuť a vyniká lehkou ušlechtilou vůní s tóny manga, limety a dalšího exotického ovoce. Růžová všeobecně mají příjemný dotek jahodového jogurtu nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou zase sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin a s pikantní svěžestí,“ popisuje první vína ročníku 2023 Ing. Petr Gondáš z Národního vinařského centra.

@mohlo by vás zajímat