Starý a nový Point dělí víc než jen 600 metrů

29.12.2023AtBars

Point se na barovou mapu Prahy zapsal už v době, kdy se nacházel na Betlémském náměstí. Letos se zkraje podzimu přestěhoval zhruba o 600 metrů dál na náměstí Franze Kafky, a to rovnou do domu, v němž tento spisovatel bydlel. A nové místo před ním otevřelo i nové možnosti.

Za Pointem stojí bratři Matyáš a Dan Mertovi, kteří ho na Betlémském náměstí spolu s dalšími společníky otevřeli už v roce 2017. Do podnikání v gastronomii se pustili bez předchozích zkušeností, všechno se tudíž učili v podstatě za pochodu a jednoduše zkoušeli, co bude fungovat a co ne. Nabyté zkušenosti nyní mohou zúročit na nové adrese a v o poznání větších prostorách, jež se nacházejí přímo v domě Franze Kafky na stejnojmenném náměstí, které leží hned vedle toho Staroměstského.

Nový Point v sobě propojuje dva různé koncepty, které jsou podle Matyáše s Danem natolik odlišné, že pro každý vytvořili vlastní webovky a sociální sítě. Přes den hosty zvou do Point Café & Gallery, jež otevírá už v deset ráno, a zve na kávu, snídani, brunch nebo lehký oběd, ale taky za uměním – v suterénu je totiž situována galerie zaměřená zejména na digitální umění. V půl šesté večer se atmosféra mění na barovou, kromě koktejlů dbá ovšem Point Dinig Bar také na nabídku pokrmů.

Sezonně, lokálně a jednoduše / Menu Pointu vychází z italské kuchyně, z původního baru do něj Matyáš s Danem přenesli neapolskou pizzu, kterou dovedli k dokonalosti. Kromě klasiky v podobě Marinary či Margherity se nebojí ani originálnějších chuťových variací reprezentovaných třeba pizzami Umami, k jejímž ingrediencím patří smetana, lanýže, parmazán, žloutek a katsuobushi, či Nasty Salami, jejíž oblohu tvoří sugo, n’duja, ventricina, mozzarella a cibule. Samozřejmostí jsou různé druhy těstovin a risotta, saláty nebo například sendviče. Italský základ má i večerní menu, v němž hosté najdou třeba i grilovanou chobotnici, sezonní rybu na grilu nebo steak ze stařeného hovězího.

Nový Point staví na třech pilířích – sezonnosti, lokálnosti a jednoduchosti. Promítá se to i do jeho koktejlové nabídky, kterou přes den tvoří třeba Basil Sour, Point Mojito, Běton z Becherovky, citrusovo-bylinného sirupu a toniku nebo Fernet Spumoni z fernetu, Campari, grapefruitu a sody. Večerní výběr deseti signature drinků reflektuje nabídku jídel a pochopitelně taky aktuální období roku. Teď v zimě zahrnuje třeba Mrkvové Martini z vodky infuzované kmínem, mrkvového cordialu, Supasawy a petrželového oleje, Hřebíčkový Manhattan postavený na hřebíčkem infuzované tequile nebo Šípkový Tom Collins, jehož základ tvoří gin infuzovaný šípkem a ibiškem. K bestsellerům se řadí i Guanciale Old Fashioned míchaný na bázi bourbonu infuzovaného guanciale. Na jeho výsledném vyznění se podílejí ještě Angostura Bitters, dubový kouř a prosciutto chips v roli ozdoby.

Až tři sta míst pro hosty i akce / Výhodou Dana a Matyáše je, že pocházejí z architektonické rodiny a oba mají vzdělání v oboru (byť v případě Matyáše, který se rozhodl naplno věnovat výhradně gastru, nedokončené). Mohli si tak interiéry nového podniku navrhnout sami. I v tomto případě šli cestou minimalismu a výsledek je perfektní. K výhodám nových prostor patří i jejich velikost – kapacita hlavní části s barem činí sto míst, k dispozici je hostům ovšem ještě návazná zimní zahrada, která slouží jako salonek, a galerie v suterénu. Celkem tak Point pojme až tři sta osob. V létě navíc přibude zahrádka a s ní dalších čtyřicet míst. Prostory podniku už za pár měsíců jeho existence prověřili pořadatelé celé řady akcí. Z těch barmanských se v něm na sklonku října konal třeba seminář s globálním ambasadorem whisky Singleton Ervinem Trykowskim a o nějaké dva týdny později se stal Point velmi důstojnou kulisou pro finále Abuelo Bartender Competition.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat