Desátý World Class aspiruje na nový rekord

25.01.2024AtBars

Už loňský devátý ročník soutěže World Class vzbudil mezi českou barmanskou komunitou velký zájem – na jeho zahájení dorazilo na sedm desítek zájemců, z nichž se jich do soutěže nakonec aktivně zapojilo jednačtyřicet. A jak se zatím zdá, jubilejní ročník soutěže má potenciál tento úspěch ještě překonat. Účast barmanů a barmanek na úvodním semináři, který se uskutečnil 23. ledna, atakovala stovku a soutěžní téma i lokace globálního finále jsou natolik atraktivní, že by bylo s podivem, kdyby se jich do letošního klání nezapojila alespoň polovina.

Kulisou pro úvodní seminář nového ročníku soutěže World Class, kterou v České republice organizuje Stock Plzeň-Božkov, se stal nedávno zrekonstruovaný Pavilon Bohemia situovaný na Výstavišti v Praze Holešovicích, a to hned vedle vyhořelého křídla Průmyslového paláce. Místo s dlouhou gastronomickou tradicí, jež započala už v roce 1891 během Jubilejní zemské výstavy, hostilo podobnou událost poprvé a premiéra to byla víc než úspěšná. „Původně jsme počítali s kapacitou osmdesáti míst, počet přihlášených ji ale záhy přesáhl a i po oznámení, že je registrace uzavřena, se nám hlásili další zájemci. Když se jejich počet přehoupl přes stovku, museli jsme vypnout QR kód, přes nějž se barmani a barmanky registrovali, protože bychom je neměli ani kam usadit,“ prozrazuje český World Class ambasador a brand manager pro portfolio Diageo Reserve Petr Kymla.

Důležitá data a podmínky / Počet barmanů a barmanek, kteří nakonec na Výstaviště dorazili, se pohyboval kolem stovky, sál se tak zaplnil do posledního místa a několik z přítomných přihlíželo i vestoje. Z úst Petra Kymly si nejprve vyslechli krátké shrnutí historie soutěže World Class v globálním i lokálním měřítku a také základní informace o průběhu jubilejního desátého ročníku. K hlavním bodům jeho harmonogramu patří semifinále, jež je naplánováno na 4.–6. března, druhý seminář, který proběhne 16. dubna a odtajní jména deseti finalistů, a národní finále, jež se uskuteční 20.–21. května a představí nový formát i novou lokaci závěrečného soutěžního večera. Jeho vítěz bude Českou republiku reprezentovat na globálním klání, které odstartuje 9. září v čínské Šanghaji.

Dalším důležitým časovým údajem je datum uzávěrky, tedy 18. února, k němuž musejí soutěžící ideálně na Facebook soutěže World Class CZ postovat své soutěžní receptury. Letos jsou dvě, obě na bázi tequily Don Julio, a to blanco nebo reposado. Destilátu musí být v obou koktejlech minimálně 30 ml a nesmí být ničím infuzován. Drink také nesmí být předem nalahvovaný, soutěžící ho musejí namíchat přímo před porotou. Už teď znají jména dvou ze tří členů poroty. Usedne v ní loňský český World Class vítěz Jan Šebek a také barmanský matador Tomáš Melzer, jenž World Class na národní úrovni vyhrál v roce 2017 a na globální finále vyrazil do Mexika, o tequile se toho tak měl možnost spoustu dozvědět v zemi, kde je doma.

V hlavní roli Don Julio / Účastníci úvodního semináře si své znalosti o tequile mohli osvěžit i rozšířit díky prezentaci Petra Kymly, která byla doplněna o degustaci čtyř vzorků. Kromě tequily Don Julio Blanco, Reposado a Añejo ochutnali také tequilu Don Julio 1942, jež byla vytvořena v roce 2002 u příležitosti 60. výročí vzniku značky a na počest muže, jehož jméno nese. Petr je rovněž upozornil na možnost objednat si školení Diageo Bar Academy se zaměřením na destiláty z agáve, které vedou dva zkušení barmani, kolegové z karlovarského Becher’s Baru a zároveň dva poslední čeští World Class vítězové Víťa Cirok a Jan Šebek.

Honza byl zároveň tím, komu v půli úvodního semináře Petr Kymla předal slovo. Jeho úkolem bylo přítomné blíže seznámit se soutěžním tématem a také jim přiblížit, jak lze v barové praxi využívat umělou inteligenci. Sám s ní má vcelku bohaté zkušenosti, využil ji jak při loňském národním klání, tak během přípravy na globální finále, v jeho prezentaci tak nebyla nouze o konkrétní příklady. Zároveň ale zdůraznil, že AI sice může být velmi dobrým pomocníkem v kreativním procesu, je ale důležité spoléhat se také na vlastní znalosti a dovednosti a nebrat vše, co nám předkládá, jako hotovou nebo 100% pravdivou věc.

Pohled do budoucnosti / Téma umělé inteligence s letošním soutěžním zadáním nepřímo souvisí. Barmani a barmanky se totiž ve svých úvahách musejí přenést do budoucnosti, konkrétně do roku 2042, kdy Don Julio oslaví 100 let od založení palírny La Primavera, a vytvořit futuristický twist na dvě tequilové klasiky – koktejly Margarita a Paloma.

Během semifinále budou porotě v časovém limitu šesti minut míchat dvě porce od každého twistu. Za drink jako takový, tedy jeho chuť, balanc, vzhled nebo i to, jak v něm tequila Don Julio vyniká, mohou dostat až 35 bodů. Dalších 25 bodů lze získat za jeho prezentaci, tedy vše od barmanských dovedností přes pohostinnost až po storytelling. Rovných 10 bodů je možné utržit za lokálnost, v receptuře koktejlu by se totiž měla objevit i nějaká místní ingredience, ovšem při dodržení stylu a charakteru dané klasiky, a 15 bodů jim může náležet za inovativnost, o niž si zadané téma vysloveně říká. Důležité jsou rovněž znalosti o tequile a zejména pak značce Don Julio, jež mohou soutěžícím vynést až 10 bodů. Zbylých 5 bodů chybějících do celkové stovky si lze vysloužit za komunikaci na sociálních sítích, kde je potřeba v následujících týdnech drink s hashtagy #worldclasscz, #worldclass2024, #donjulio a #truespirit sdílet.

Už za tři týdny a pár dnů se dozvíme, kolik z účastníků úvodního semináře letošní World Class výzvu přijalo a zda počet semifinalistů trhne loňský rekord. Velký zájem, který zahájení jubilejního ročníku soutěže vyvolalo, dává tušit, že se i letos máme na co těšit…

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat