60 vteřin s Bárou Kulhánkovou

28.01.2024Ondra Hnilička a Bára Urbanová

I když se barmanka mělnického Brlohu Bára Kulhánková za bar poprvé postavila teprve před rokem a půl, na kontě už má pár soutěžních úspěchů na národní úrovni a jedno vítězství v mezinárodním klání. Jen o nich ale samozřejmě před kamerou 60 vteřin řeč nebyla…

Bára Kulhánková se narodila před třiadvaceti lety v Mělníce a v tomhle středočeském městě žije a pracuje dodnes. Jako dítě prý chtěla být veterinářkou, pak jí ovšem došlo, že nesnáší pohled na krev, a vydala se úplně jinou cestou. Ke studiu si vybrala hotelovou školu v Poděbradech. „Známá, která tam studovala, mě pro obor gastronomie nadchla a mým snem pak bylo otevřít si restauraci ve Francii,“ prozrazuje na sebe.

Za bar se Bára postavila poprvé až v mělnickém Brlohu, jenž byl otevřen v říjnu 2022. Do nového gastronomického počinu Petra Němce a Martina Medka přišla se zkušenostmi z jejich dvou dalších mělnických podniků, restaurací Němý Medvěd a Dobrý Kanec, tam se ovšem pohybovala pouze po place. Základy barového řemesla měla díky barmanskému kurzu, který absolvovala ještě na střední, do tajů tohoto řemesla začala pronikat ale teprve v Brlohu, a to i díky svému kolegovi, šéfbarmanovi Tomáši Nyárimu, jenž se ujal role jejího mentora.

Jak velký talent v Báře dříme, se ukázalo už záhy. Ještě v době, kdy se v zatím neotevřeném Brlohu na pozici barmanky teprve chystala, se přihlásila na svou první soutěž a tu pak s přehledem vyhrála, a to následně i v mezinárodní konkurenci. „V době konání českého finále Monin Cupu jsem se za barem pohybovala pouhé dva týdny a během světového finále necelé dva měsíce,“ ohlíží se zpátky a pokračuje: „Vnímám to jako úžasný úspěch a pořád mi to přijde naprosto neuvěřitelné.“

I když možnost, že se v budoucnu vydá na zkušenou mimo rodný Mělník, a to třeba i do zahraničí, Bára úplně nevylučuje, zatím je spokojená tam, kde je. V podobném duchu se nesou i její aktuální profesní cíle. „Můj nejbližší cíl, co se barmanství týče, je být spokojená se svým výkonem v práci i na soutěžích. Ráda bych například dosáhla dobrého umístění v desátém ročníku World Classu,“ prozrazuje a plán to není vůbec nereálný, protože už vloni se v národním kole probojovala do top 6.

V práci všichni, včetně šéfbarmana, Báru oslovují „šéfová“, a i když se odpovědi na otázku, proč tomu tak je, mladá barmanka vyhýbá, nakonec jde přece jen s pravdou ven. „Mám ráda přehled o tom, co se v práci děje, a jsem ráda, když mám věci pod kontrolou, takže se pořád ostatních ptám, jestli je vše udělané tak, jak má,“ objasňuje. Rozumí i tomu, proč na ni kolegové prozradili, že ráda spí. „Pokud nemám aspoň deset hodin spánku, přijdu si permanentně unavená a v práci si na to často stěžuju,“ říká. Odpočívat ale umí i aktivně. „Hraju na klavír a kytaru, maluju, celkově ráda tvořím… Taky ráda čtu a kupuju si spoustu kytek, které se snažím nezabít,“ nechává nahlédnout do svého soukromí.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat