Yeray Monforte nabídl inspiraci pro Artisans of Taste

16.05.2024AtBars

Na pozvání společnosti Brown-Forman a rumu Diplomático, jenž do jejího portfolia od loňského podzimu patří, do Prahy minulý týden přiletěl Yeray Monforte z madridského baru Bad Company. Masterclass, který zde vedl, stejně jako jeho večerní hostovaní v barovém pop-upu Éra, byly pro barmany a barmanky z celé České republiky zároveň pozvánkou k účasti v soutěži s rumem Diplomático Artisans of Taste, jež odstartuje v polovině července.

Yeray Monforte pochází ze španělské Valencie, barmanské zkušenosti ale sbíral i na dalších místech Pyrenejského poloostrova, stejně jako na Ibize či Tenerife. V letech 2017–2020 působil jako bar manager jedné z barcelonských legend, baru Dr. Stravinsky, aktuálně je však spolumajitelem madridských barů Bad Company a Love Company. Na kontě má rovněž soutěžní úspěchy – v roce 2019 se kupříkladu stal globálním vítězem Patrón Perfectionists, což je ostatně i jeden z důvodů, proč si společnost Brown-Forman pro seminář, jenž je předzvěstí letní soutěže s rumem Diplomático, vybrala právě jeho.

Speakeasy se vstupem na heslo / Yerayův masterclass i jeho večerní guest shift hostil 9. května barový pop-up Éra situovaný v prostorách restaurace Parnas, která na Smetanově nábřeží sousedí s legendární kavárnou Slavia. Přítomní barmani a barmanky dostali příležitost se blíž seznámit s Yerayovou profesní cestou a tím, jak přistupuje k tvorbě koktejlů, ale také s konceptem Bad Company. Jde o speakeasy bar inspirovaný 20. léty minulého století a Peaky Blinders. Cílí na širokou věkovou skupinu hostů od dvaceti do šedesáti let. Zejména ty mladší pak Bad Company úspěšně oslovuje i prostřednictvím sociálních sítí, kde má už kolem čtyřiceti tisíc fanoušků. Vstup dovnitř je na heslo, které se mění každý měsíc. Na závěr své návštěvy hosté obdrží imitaci dolarové bankovky, jež jim poskytuje 15% slevu do sesterského podniku Love Company. Pravidelní návštěvníci se pak mohou prokazovat speciální mincí. Těch však mnoho není – vyrobeno bylo pouze symbolických 1920 kusů.

Přístup barmana i majitele baru / V nabídce má Bad Company pouze koktejly, na pivo nebo víno hosté musejí jinam. Zatímco v předchozím menu si drinky vybírali pomocí kompasu a mapy Spojených států, přičemž na severu měly místo spíše ty kratší a víc kořenité a na jihu ty víc ovocné a osvěžující, nové menu je inspirované Chicagem a jeho někdejšími typickými společenskými vrstvami. Ke koktejlům, které Yeray v rámci své prezentace zmínil, patří třeba Carrie Ax, jež se míchá z rumu Diplomático Mantuano, mezcalu, dřevitého sirupu, Angostura bitters a Sūpāsawy, nebo jednoduchá kombinace ginu, suchého bílého vína, toniku a jedlých barev, jež se jmenuje Picasso Palet a na malířské paletě se taky servíruje. „Moc mě potěšily pozitivní ohlasy, které jsme na masterclass měli. Yeray prezentoval svůj pohled na koktejlovou gastronomii a na vymýšlení drinků. Bylo zajímavé si vyslechnout, jak k obojímu přistupuje, a to nejen jako barman, ale i jako majitel známého baru. Podělil se s námi také o hlavní ideje, které v provozu jeho baru sehrávají významnou roli,“ shrnuje obsah semináře český ambasador rumu Diplomático František Holeček.

Menu o třech rumových koktejlech / Po skončení prezentace měl Yeray krátký čas na oddych, záhy se však začal připravovat na svou hostovací směnu. Za bar Éry se postavil v osm večer a hostům barového pop-upu předložil speciální menu o třech koktejlech. „Yeray nad drinky přemýšlí velice komplexně, a tak byl každý z koktejlů, které nám odpoledne představil a večer také namíchal, opravdu speciální. Ne menu sestaveném přímo pro guest shift měl například Brownie Sour, na nějž kromě rumu Diplomático Mantuano a vaječného bílku použil domácí Brownie cordial, který obsahoval 73 různých ingrediencí,“ dává nahlédnout do koktejlového zákulisí František Holeček.

Hosté Éry mohli ochutnat rovněž Apple Pie Collins, jenž se míchal z rumu Diplomático Planas, klarifikovaného apple pie cordialu a soli, nebo Carrot Cake Fashioned, v němž rumu Diplomático Reserva Exclusiva dělaly společnost amontillado & carrot sirup plus Angostura a orange bitters. Skvělou atmosféru vydařeného večera si pochvalovali hosté i sám Yeray, jenž byl nadšený už ze samotných prostor a výhledu na Pražský hrad.

Artisans of Taste bude i o rychlosti / Inspirativní byl Yerayův seminář stejně jako jeho hostování zejména pro všechny ty, kdo se rozhodnou zapojit do letní soutěže s rumem Diplomático, kterou Yeray v rámci své prezentace rovněž zmínil. „Koncept Artisans of Taste stojí na třech základních pilířích – udržitelnosti, řemeslnosti a komunitě. Stejné hodnoty vyznává i Bad Company a promítají se také do Yerayových koktejlů. Jeho masterclass tak všem účastníkům nabídl inspiraci, jak nad soutěžním drinkem přemýšlet a jak v baru či přímo v koktejlech přistupovat k udržitelnosti,“ podotýká František Holeček.

Soutěž Artisans of Taste bude určena všem barmanům a barmankám z České republiky a Slovenska. Proces přihlašování se jim otevře 15. července v 15.00 hod. a hodně záležet bude na rychlosti – šanci soutěžit totiž dostane jen prvních třicet přihlášených. Hodnocení drinků se následně ujmou zástupci některého z barů z žebříčku The World’s 50 Best Bars, kteří koktejly na základě dodané receptury namíchají, posoudí a vyberou deset finalistů. „Více detailů o soutěži už brzy zveřejníme, teď vám ještě mohu prozradit, že podstatná bude udržitelnost a lokálnost a že by barmani a barmanky měli myslet rovněž na to, aby jejich drinky byly replikovatelné všude na světě,“ přibližuje soutěžní zadání Diplomático ambasador a pro potenciální soutěžící má i závěrečný vzkaz: „Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je nejen tvrdá práce a odhodlání, ale i schopnost zkoušet nové věci a neustále se zlepšovat!“

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat