60 vteřin s Lucou Cerqueglinim

03.08.2023Ondra Hnilička a Bára Urbanová

I bez znalosti toho, odkud šéfbarman pražského baru L’Fleur Luca Cerqueglini pochází, během chvíle snadno odhalíte, že je Ital. Nemůže za to ani tak jeho lehký přízvuk, jako spíš temperament a energie, kterou překypuje. A našlo by se toho ještě víc, což ostatně dokládá i náš minutový rozhovor…

Luca Cerqueglini se narodil před čtyřiatřiceti lety ve střední Itálii. Jeho domovem byla malá umbrijská víska Spello. Jako dítě měl o své budoucnosti docela zajímavou představu. „Chtěl jsem být politikem, naštěstí jsem ale změnil názor,“ říká. Do pracovního procesu se vrhnul hned po ukončení lycea, konkrétně barmanské profesi se věnuje přes deset let. „Nejdřív jsem pracoval jako číšník, pak jsem se ale jednoho dne postavil za bar a měl jsem jasno,“ ohlíží se zpátky.

Mezi podniky, jimiž doposud prošel, převažují hotelové bary, kromě rodné Itálie sbíral zkušenosti také na Maltě. A právě k ní se váže jeden jeho adrenalinový zážitek – nechtěně zapálil hotelovou terasu. „Kromě výsuvných pergol jsme na ní měli také ke zdi upevněná topidla, která bývala přes den vypnutá. Tehdy je ale někdo vypnout zapomněl, a tak když jsem vysunul pergolu, plastová část se dotkla topidla a během několika vteřin se celá terasa ocitla v plamenech. Bylo to peklo!“ vzpomíná.

K Maltě se ovšem váže i celá řada Lucových hezkých vzpomínek a taky důvod, proč se ocitl v Praze. „Potkal jsem tam svou přítelkyni, která je Češka. Vzala mě na prázdniny do Prahy a já si to tu zamiloval. Rok na to jsme se sem přestěhovali,“ prozrazuje. V české metropoli nejprve pracoval v kavárně na Václavském náměstí, pak ještě třeba v hotelu Four Seasons a nakonec v roce 2019 zakotvil v baru L’Fler, kde aktuálně působí jako šéfbarman. „L’Fleur mi ze všech mých dosavadních působišť dal profesně zdaleka nejvíc. Miloš Danihelka a Víťa Cirok mají každý svůj velký podíl na tom, jaký barman se ze mě stal,“ říká.

Nejlíp si prý Luca odpočine doma u televize, se svou kočkou Lasagnou po boku a sklenkou vína v ruce. K jeho koníčkům patří vaření, rád si ale taky zahraje videohry. „A mám ještě nového koníčka – začal jsem cvičit. Tak uvidíme, jak dlouho mi to vydrží,“ usmívá se. K jeho nejbližším profesním plánům patří představení nového koktejlového menu a hned poté si užije zaslouženého volna. A co bude dál? Na to odpověď nemá. „Jsem Ital, my moc dopředu nepřemýšlíme…,“ uzavírá.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat