Nový bar v centru Olomouce se inspiroval módou

10.08.2023Bára Urbanová

Olomoucká barová scéna hlásí nový přírůstek na staré adrese. V Uhelné ulici, kterou lze s trochou nadsázky označit za Stodolní hanácké metropole, na začátku července otevřel Fashion Cocktail Bar. Jako hlavní téma si zvolil svět módy a do konečného vyznění jeho interiéru zasáhla umělá inteligence.

Fashion Cocktail Bar je situován v sousedství jedné z olomouckých legend, baru Koktejly & Sny, známého mezi místními i jako Retro. Místo podědil po gintonikovém baru 47 Opic, který hned vedle svého zavedeného podniku inspirovaného Amerikou padesátých let minulého století pět let provozoval stejný majitel, letos zkraje roku se ho ale rozhodl zavřít. Novým pronajímatelem prostor se stal David Fojtek, který si tak své zkušenosti s provozováním nočního klubu obohatí o čistě barový provoz. Jeho koncept a styl se rozhodl provázat se světem módy, a tak nový podnik v centru Olomouce dostal jméno Fashion Cocktail Bar. Téma módy, návrhářů a modelek se promítá jak do koktejlového menu, tak do barového interiéru. Zatímco ten si nový majitel navrhoval víceméně sám, nápojovou část svěřil Tomášovi Podivinskému, kterého si vybral na pozici šéfbarmana.

Pod hvězdnou oblohou a dohledem modelek / I když dispoziční řešení baru zůstalo v podstatě zachováno, změna je i pro občasné návštěvníky původního podniku patrná na první pohled. Světlo a barvy nahradilo přítmí a černá v roli hlavní barvy. Zatímco na baru se v nepravidelném vzoru kombinuje s bílou, v případě čalounění sedaček i barových stoliček, které je vyrobené z lesklé tvrzené kůže, jež je velmi odolná a nehořlavá, nebo třeba židlí a stolů je už nejtmavší ze všech barev jedinou volbou. Tmavý je ostatně i strop, ten je ale posetý malými světýlky. Tvoří ho tři tisíce optických vláken pro vyvolání dojmu hvězdné oblohy, a to včetně airbrushe v barvách galaxie, které vyniknou hlavně přes den.

Nepřehlédnutelným prvkem nových prostor jsou velkoplošné fotografie tváří žen, které však nepatří konkrétním modelkám – vytvořila je AI. Vytištěné jsou na plátně, jež je podsvícené a volbou barvy světla lze měnit atmosféru podniku. Pozornému pozorovateli jistě neunikne, že fotografií je na stěně celkem patnáct, střídá se na nich ale „jen“ šest umělou inteligencí vygenerovaných dokonalých krásek. Na kratší stěně nad boxem na ně navazuje plazmová obrazovka, na níž kromě promo videí baru poběží hlavně program Fashion TV.

V rámci rekonstrukce, která probíhala od března do konce červa, doznalo změn i posezení – na stěně proti baru zůstaly jen dva boxy ze čtyř, zbytek se proměnil v klasické posezení u nízkých stolků, a to buď na židlích nebo na sedačce, která lemuje obvod interiéru. Ten se tím víc otevřel a působí větším dojmem. Celkem se v něm usadí kolem šesti desítek hostů, z toho sedm přímo na baru. Dalších třicet míst je na zahrádce, s jejímž provozem se počítá od května do konce října.

Tomáš Podivinský si podle svých představ nechal upravit také dvě barové stanice. Drinky u nich míchá spolu s barmanem Michalem Davidem. Kromě něj má Fashion tým ještě další dva členy, Kláru Soškovou a Pavla Berezovského, kteří do baru docházejí od středy do soboty na výpomoc. Tomáš, jenž svoji dosavadní desetiletou barmanskou kariéru spojil s Retrem, si tým sestavil z nováčků, které sám zaučil a chystá se je dál rozvíjet.

Koktejlová inspirace nejen z přehlídkových mol / Fashion Cocktail Bar zahájil zkušební provoz se začátkem prázdnin, do toho ostrého se přehoupl 28. července. Pro první týdny měl v menu pět signature drinků a zhruba tři desítky klasik seřazených podle bází, plus pár koktejlů s proseccem a několik shooterů. Aktuálně je signature drinků jedenáct. Patří k nim třeba Carolina Herrera, koktejl pojmenovaný podle módní návrhářky, jež proslula mimo jiné parfémem s flakonkem ve tvaru lodičky na jehlovém podpatku. Tomáš proto pro servis tohoto drinku použil keramický střevíček a do receptury kromě ginu, triple secu, pomerančového džusu, limetové šťávy a cukrového sirupu zařadil marakujové pyré coby odkaz na Jižní Ameriku a venezuelský původ známé návrhářky.

Ovocně laděná je většina drinků, a to i proto, že zhruba 70 % hostů nového baru tvoří ženy, jimž sladkokyselý styl koktejlů více konvenuje. Stejně tak hodně drinků nese jméno osobností ze světa módy – třeba Heidi Clum, bublinou z flavour blasteru zdobená Kate Moss či Calvin Klein. Ke světu módy se hlásí také Fashion Rose, jež je přiznanou variací na Bugsy’s Rose. Obdobný servis jako Carolina Herrera má pak ještě třeba Čingischán, který sestává z rumu infuzovaného zeleným čajem Chun Mee, domácího pepřového cordialu, grepového džusu, limetové šťávy a cukrového sirupu a hosté ho dostanou v keramické hlavě s čínskými rysy, nebo Madame de Pompadour, kombinace mangové vodky, broskvového likéru, mandarinkového pyré, limetové šťávy a cukrového sirupu podávaná v keramickém torzu ženské postavy.

Tomáš si ale hraje i s klasikami, třeba Bloody Mary míchá z vodky infuzované sušenými rajčaty, celerovou natí a chilli a jako ozdobu používá flambovanou rolku ze schwarzwaldské šunky a sušeného rajčete a Cosmopolitan mohou hosté dostat i završený pomerančovou pěnou. Experimentovat začal rovněž s klarifikací, a tak i drinky upravené touto metodou budou brzy v nabídce.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat