Vinařství roku vzejde z pětadvaceti nominovaných

16.09.2023Bára Urbanová

Čtrnáctý ročník soutěže Vinařství roku už zná jména těch, kdo se o tento titul budou letos ucházet. Podmínky nominačního kola splnilo stejně jako vloni pětadvacet vinařství, teď je na porotách Junior a Senior, aby jejich seznam zúžily na devět.

O vítězství v soutěži Vinařství roku, kterou organizuje Svaz vinařů spolu s e-shopem Umění vína v roli generálního partnera, se vinařské podniky ucházejí rozděleny do tří kategorií podle objemu produkce. Letos došlo k úpravě definice velkého vinařství, za nějž se nově považuje takové, jehož roční produkce přesahuje 200 000 l, tedy o 50 000 l méně než v předchozích ročnících. Navzdory snížení limitu tato kategorie nadále zůstává nejméně obsazenou, nominována v ní jsou pouze čtyři vinařství, jmenovitě Vladimír Tetur, Štěpán Maňák, Jan Plaček a Château Valtice – Vinné sklepy Valtice. Naopak nejvíc nominovaných, jedenáct, hlásí organizátoři v kategorii středních vinařství (s produkcí od 50 001 do 200 000 l/rok), která budou v soutěži zastupovat vinařství Kněží hora, Obelisk, Popela Perná, Sonberk, Gotberg, Vinné sklepy Kutná Hora, Thaya vinařství, Kolby, Víno Zlomek & Vávra, Jan Baláž – Vinařství Baláž a Vinné sklepy Skalák. Malých vinařství (do 50 000 l/rok) je letos nominováno jen o jedno méně, ucházet se o vítězství v této kategorii budou vinařství Nešetřil, Válka, Špalek, Martin Šebesta, Václav, Horák, Karel Novotný, Bíza Čejkovice, Rodinné vinařství Jedlička a Víno Hradil.

„Velmi mě těší, že se v soutěži každý rok objeví celá řada nových vinařství, která na sobě v uplynulých letech tvrdě pracovala, aby usoudila, že teď už nastal ten čas jít s kůží na trh. A s tou kůží to myslím doslova. Nám totiž nestačí, aby byl špičkový jen ten výsledek, dokonale připravené víno. Toto považuje porota a komise za povinné minimum. Pro úspěch je ale potřeba pustit hodnotitele do provozu a nechat se rozebrat do posledního šroubku jak ve vinici, tak ve sklepě i v prezentaci,“ říká prezident Svazu vinařů ČR PhDr. Martin Chlad. Naráží tak na důkladné posouzení nominantů, jehož se nejprve ujme porota Junior a po ní porota Senior. Letos bude nově do hodnocení zahrnuta i slepá degustace tří vín z každého přihlášeného vinařství, která proběhne pod vedením národní sommelierky Kláry Kollárové a vybraných odborníků. Poté se počet vinařství zúží na devět, po třech v každé kategorii. Jména finalistů budou známa 1. listopadu. Vítěze z nich vybere odborná komise, která přímo v jednotlivých vinařstvích posoudí, do jaké míry naplňují stanovená soutěžní kritéria. Výsledky Vinařství roku 2023 budou slavnostně vyhlášeny 1. února 2024 v Brně.

úvodní foto: iStock

@mohlo by vás zajímat