Barová akademie: Jak dovést tým až na vrchol

18.09.2023Moe Aljaff, DBA

Přemýšlíte o tom, jak dostat svůj bar mezi nejlepší na světě, a připadá vám, že toho nelze dosáhnout? Jako zakladatel baru Two Schmucks situovaného v kdysi opomíjené barcelonské čtvrti, jemuž dnes v žebříčku The World’s 50 Best Bars patří sedmé místo, vám musím oponovat. Možné je úplně všechno. Jen pro to musíte něco udělat.

Základním předpokladem pro cestu k úspěchu je sehraná týmová práce. Bez skvělého týmu dobrý bar zkrátka nevybudujete. Tři hlavní tipy jak sestavit a vést barový tým jsem pro Diageo Bar Academy shrnul v krátkém videu. Mým základním doporučením je srozumitelně komunikovat všechna „proč“ [0:16], ale také sestavit tým z lidí se správnou kombinací dovedností [0:55] a stanovit jasná pravidla [1:49].

Našlo by se toho ale samozřejmě o poznání víc. Když barový tým sestavujete, hledáte jednotlivce, kteří ztělesňují hodnoty vašeho baru, mají dar pohostinnosti a nechybí jim smysl pro detail. Během pohovorů se raději zaměřte na kandidáty, kteří projevují vysoký stupeň emoční inteligence. Na znalostech a dovednostech se dá totiž zapracovat, ale s EQ, což je emoční varianta k IQ, toho příliš nenaděláte. Prověřit EQ můžete dobře mířenými otázkami. Zeptejte se uchazeče o práci třeba na to, jak ve svém předchozím působišti zvládl vyřešit nějaké etické dilema nebo jak se postavil k situaci, když si na něj a jeho práci někdo z hostů stěžoval.

Velmi důležitá je také rozmanitost. Zástupci různých kultur a profesních prostředí disponují různými znalostmi a dovednostmi, a tak vám kromě svého talentu přispějí i odlišným přístupem a úhlem pohledu, což jen posílí kreativitu a inovační potenciál baru jako celku. Správná kombinace osobností vám navíc pomůže vytvořit pro hosty ještě o něco zajímavější prostředí.

Zaujměte, vybírejte a prověřujte / Chcete-li potenciální členy týmu zaujmout, sestavte podrobný a poutavý popis dané pracovní pozice, přičemž neopomeňte zdůraznit, v čem je právě váš podnik jedinečný, stejně jako to, jaké vlastnosti a dovednosti by měl daný kandidát mít. Než svoji nabídku zveřejníte, nezapomeňte se nejdřív rozhlédnout kolem sebe a zapátrat ve svých stávajících kontaktech nebo mezi známými svých zaměstnanců. Je dost pravděpodobné, že ve svém okolí mají někoho, kdo bude s vaší firemní kulturou souznít stejně dobře jako oni sami. Nápomocny vám samozřejmě mohou být i portály s pracovními nabídkami, jejich záběr je však velmi široký, a tak může chvíli trvat, než se vám podaří vyfiltrovat vhodné adepty.

Vybírejte takové uchazeče, kteří mají relevantní barmanské zkušenosti. Podstatné jsou znalosti koktejlových receptur stejně jako zbožíznalství, ale také povědomí o barovém provozu a v neposlední řadě i schopnost rozlišovat a kombinovat jednotlivé chutě. Ptejte se rovněž po referencích od předchozích zaměstnavatelů a neváhejte je i prověřit, můžete tak získat cenné poznatky o schopnostech, spolehlivosti a přístupu k práci vašich budoucích zaměstnanců.

Sestavením týmu to zdaleka nekončí / Získat do týmu šikovné lidi je velmi dobrý základ, na kterém můžete dál stavět. Zároveň je to ale teprve začátek – tým je potřeba neustále rozvíjet, rozšiřovat mu znalosti a zvyšovat jeho kvalifikaci. Vaším úkolem je motivovat všechny jeho členy a pomáhat jim posouvat se dál, a to jak formou pravidelných školení, tak rozvíjením vzájemných vztahů.

Neváhejte proto investovat čas ani prostředky do průběžného školení personálu a různých forem vzdělávání, jež vašim zaměstnancům pomohou rozšířit znalosti v oblasti mixologie, destilátů a dalších nápojů i aktuálních barových trendů. Pořádejte pravidelné workshopy a zvěte k vám do baru odborníky z oboru, kteří se o svém znalosti s vaším týmem ochotně podělí. Využít můžete i on-line vzdělávání, různé e-learningové kurzy a masterclassy, stejně jako výukové materiály ke stažení nabízí například Diageo Bar Academy. Díky tomu, že bude váš tým dokonale informovaný a obeznámený se vším, co se v barovém světě právě děje, bude schopen hostům nabídnout ještě o něco lepší zážitek.

Vaším úkolem zároveň je poskytnout členům týmu dostatek příležitostí, aby mohli své dovednosti ukázat a projevit svou kreativitu. Podporujte je v experimentech s novými recepturami a ve vytváření signature drinků, které odrážejí jedinečný charakter vašeho baru. Výsledkem bude kromě lákavé koktejlové nabídky i větší řemeslná zručnost vašich barmanů. Každého jednoho z nich pak podporujte v tom, co ho baví nejvíc nebo co mu nejlíp jde. Může pak v daném tématu či dovednosti proškolit i ostatní. Svou hodnotu a váhu tak bude mít každý jednotlivec, zároveň ale dál porostou i všichni společně a bar jako takový.

Podpora, pomoc a dobré vztahy / Mějte ovšem na paměti, že nejde jen o praktické znalosti a dovednosti. Záběr vzdělávání by měl zahrnovat i témata z oblasti etikety, pohostinnosti, udržitelnosti, managementu, financí a v neposlední řadě také wellbeingu, tedy fyzické a psychické pohody. Vaším cílem by mělo být vybudovat tým profesně zdatných odborníků se všestranným rozhledem, který jim pomůže vytvářet pro hosty samé nezapomenutelné zážitky. Vytvořením podpůrného prostředí, které jim umožní růst a učit se novým věcem, získáte tým, jehož členové budou zapálení pro svou práci a pomohou vám dovést váš bar až na samotný vrchol.

Aby se vám to podařilo, musíte ve svém týmu pěstovat dobré osobní vztahy a zajistit, aby se v něm všichni cítili dobře. Vztahy v barovém týmu by měly být založené na důvěře, respektu a otevřené komunikaci. Pravidelně proto s jeho členy komunikujte, abyste měli povědomí o jejich cílech, ambicích a výzvách, kterým čelí. Krátké mítinky, odborně označované jako 1-2-1, byste se svými zaměstnanci měli mít ideálně každý týden. Aktivně jim naslouchejte, zajímejte se o vše, čeho se obávají, a nabídněte jim svou pomoc při překonávání možných překážek a naplnění jejich profesního i osobnostního potenciálu.

Podporujte týmového ducha a vzájemnou spolupráci. Nezapomínejte také náležitě oslavit úspěchy členů barového týmu a veřejně ocenit jejich tvrdou práci a přínos, který pro bar mají. Pochválit je můžete na týmovém setkání nebo i formou skupinového mailu, zamyslete se také nad tím, zda jim třeba za dosažené úspěchy či cíle neudělovat nějaké ocenění. Tím vším posílíte kulturu uznání a vztahy v rámci týmu. A se spokojeným týmem snáze dosáhnete vytouženého úspěchu

foto: DBA a archiv, úvodní foto: iStock

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat