Svatomartinská se začnou prodávat o něco dřív

16.10.2023AtBars

Kolik letos bude mladých vín se svatým Martinem ve znaku ještě nevíme, už teď je ale jasno v tom, kdy se začnou prodávat. Jelikož 11. listopad, kdy mají tradičně premiéru, připadá na sobotu, v e-shopech si je bude možné objednat už o dva dny dřív.

Za necelý měsíc se budou po celé zemi otevírat první láhve Svatomartinských vín. Kolik jich bude a která vinařství je letos zákazníkům nabídnou, se dozvíme až po hodnocení odbornými komisemi, které je naplánováno na 23. října a 1. listopadu. Rozhodnutí, kdy se začnou prodávat, už ale padlo.

S ohledem na to, že v covidovém období si lidé zvykli nakupovat víno on-line a svého nového návyku se nevzdali ani v době, kdy se situace opět normalizovala, představují pro vinaře e-shopy významný prodejní kanál, a to i v případě mladých vín. Jedenáctý listopad, kdy se Svatomartinská vína tradičně otevírají, letos ovšem nepřipadá na pracovní den, ale na sobotu, kdy je pro většinu e-shopů nemožné zákazníkům objednaná vína doručit, a tak jim byla udělena výjimka. Jejich zákazníci si letos budou moci Svatomartinská objednávat už od čtvrtka 9. listopadu, a to s doručením nejdřív v pátek 10. listopadu a upozorněním, že toto víno je určeno ke konzumaci až od soboty 11. 11.

„Aby se ze Svatomartinských vín mohli od prvního dne radovat úplně všichni, včetně zákazníků e-shopů, umožníme touto úpravou podmínek, aby se na svatomartinský víkend předzásobili,“ objasňuje ředitel Vinařského fondu Mgr. Zbyněk Vičar. „Prodej prostřednictvím maloobchodu a gastronomických podniků je ale beze změny povolen až od jedenáctého. Tradičně 11. 11. od 11 hodin proběhne také námi pořádaný Svatomartinský košt v Brně na náměstí Svobody.“

@mohlo by vás zajímat