Výroční láhev Palírny Radlík se leskne zlatem

24.10.2023AtBars

Palírna Radlík letos slaví pětadvacet let své existence. Jako narozeninový den si vybrala 25. říjen, a tak právě k tomuto datu dává do prodeje 150 láhví svého výročního destilátu. Jde o blend ovocných pálenek, který odráží historii a úspěchy palírny a doslova se třpytí zlatem.

Cílem palírny bylo vytvořit výroční destilát, který bude z principu neopakovatelný. V Radlíku proto sáhli do svého archivu, kde leží mimo jiné i pálenky, jež v průběhu uplynulých pětadvaceti let získaly nejvyšší ocenění na celostátních tuzemských i zahraničních soutěžích. Z více než pěti desítek zlatem oceněných destilátů vybrali pět, které zkombinovali se základem v podobě mnohokrát oceněné zlaté jablečné pálenky, s níž v minulosti jako s první experimentovali se zráním v dubových sudech.

Láhve s výročním blendem Palírna Radlík uložila do černého boxu, na jehož vnitřní straně jsou vypsána zlatá ocenění, která po dobu své existence získala. Zlatá linka destilátu má ovšem kromě medailového ještě historický základ – název hornické osady Radlík je odvozen od stejnojmenného zlatého dolu a nedaleko žil Edward Kelley, k jehož alchymistickému odkazu se palírna hlásí. Zlatě zbarvené je proto i písmo, které zdobí každou z výročních láhví, a v každé z nich zároveň plavou šupinky třiadvacetikarátového potravinářského zlata. Výroční pálenka, jež tak nese symbolickou stopu zlatých medailí, bude v prodeji od 25. října 9.25 hod. dopoledne. I když byla cena každé ze 150 číslovaných 0,7l láhví stanovena na 5000 Kč, podle prvních reakcí na sociálních sítích se zdá, že se vyprodají velmi rychle.

foto: Anna Pleslová / Palírna Radlík

@mohlo by vás zajímat