Deset let s rumem Don Papa uzavírá MassKara

27.10.2023AtBars

Party v duchu filipínského festivalu MassKara se stala kulisou pro oficiální představení stejnojmenné rumové novinky Don Papa a zároveň poslední akcí, kterou pro tuto značku uspořádala společnost Ultra Premium Brands. S ohledem na změnu majitele Don Papa jejich vzájemná spolupráce končí.

Společnost Ultra Premium Brands se oficiálním distributorem rumu Don Papa stala krátce po jeho světové premiéře v roce 2012, Česká republika byla tehdy dokonce teprve druhým zahraničním trhem, kde se začal prodávat. V následujících deseti letech pomáhala budovat renomé značky prostřednictvím celé řady aktivit. Patřila k nim například Mask party, jež se v listopadu 2018 konala v tropickém skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě, nebo třeba expozice na Designbloku 2019 v podobě zvenčí nenápadného kontejneru, který uvnitř ukrýval divokou filipínskou džungli včetně autentických zvuků a vůní. Na letošním Designbloku pak Don Papa zaujal mimo jiné velkoplošnou audiovizuální animací od umělkyně Mischy Ying.

UPB se rovněž rozhodlo zapojit Českou republiku do Don Papa Art Competition, v rámci níž výtvarní umělci navrhují design tuby, v níž je láhev rumu uložena. Vítězem české části soutěže byl letos na jaře vyhlášen Petr Hajdyla a odměnou se mu stala umělecká stáž na Filipínách. Tam už před několika lety v rámci spolupráce s UPB a Donem Papa spoustu inspirace načerpala výtvarnice Eliška Podzimková, která následně vytvořila díla inspirovaná tamní exotickou krajinou, do nichž zakomponovala prvky rozšířené reality. Jedno z nich se dokonce promítlo i na tubu Don Papa Baroko.

Fanoušci rumu Don Papa dobře znají jeho různé podoby. Zatímco tradiční Don Papa Rum a Don Papa Baroko odrážejí bujný život filipínské džungle a vůně i chutě exotické Sugarlandie, tajemná tvář Filipín, zastoupená šamany, léčiteli a legendami o mytických bytostech dostala podobu rumu Don Papa Gayuma. Další a úplně jinou tvář jim pak ukazuje novinka Don Papa MassKara, která ztělesňuje nespoutanost a barevnost charakteristické pro festival stejného jména. Jeho počátky sahají do 80. let minulého století, kdy na Negros, domovský ostrov rumu Don Papa, dolehl pokles výkupních cen cukrové třtiny, jež je pro něj klíčovou plodinou. Tento propad se odrazil v životní úrovni velké části obyvatel. Festival MassKara, během nějž se oblékli do kostýmů a usmívajících se masek, byl jejich reakcí na vzniklou situaci a potvrzením toho, že navzdory všem překážkám neztrácejí optimismus.

S odkazem na tuto každoroční slavnost, jež je známá také jako Festival úsměvů, UPB v polovině října v prostorách tržnice v pražských Holešovicích uspořádalo party Neon by Nature, kde se jí díky maskám a neonům podařilo navodit atmosféru podobnou té, která vládne na jednom z největších a nejbarevnějších filipínských festivalů. Šlo však zároveň o poslední počin spojený s touto značkou. S ohledem na to, že Don Papa získala do svého portfolia nadnárodní firma Diageo, na konci letošního roku jeho desetiletá spolupráce se společností Ultra Premium Brands skončí.

Don Papa MassKara je ale zatím stále k mání na jejím e-shopu i v karlínské prodejně Warehouse #1. V láhvi, za niž zájemci zaplatí 880 Kč, se ukrývá spojení rumu destilovaného výhradně z filipínské cukrové třtiny a po tři roky zrajícího v sudech z amerického dubu s infuzí z dalších dvou lokálních ingrediencí – filipínské odrůdy citrusu calamansi a chilli papriček siling labuyo, které patří k nejpálivějším na světě. Do jeho chuti se příjemně promítá i med z lesů situovaných pod nejvyšším vulkánem ostrova Negros. Výsledkem je jemná a ovocná chuť s delikátními tóny medu, kandovaného ovoce a nasládlých citrusů.

@mohlo by vás zajímat