Kofola bude mít vlastní sady i kávové plantáže

28.10.2023AtBars

Po zkušenostech s pěstováním bylin se nápojářská společnost Kofola rozhodla rozšířit svůj záběr o další ingredience, které pro své nápoje potřebuje. Na necelých 60 ha bude na Úsovsku obhospodařovat jablečný sad a v Kolumbii směřuje ke spoluvlastnictví 230 ha kávových plantáží.

Zkušenosti s pěstováním a zpracováním bylin získala Kofola už před lety poté, co koupila výrobce bylinných směsí a čajů Leros. „Abychom mohli naplnit naši dlouhodobou vizi, musíme porozumět i dalším zemědělským oblastem. Rozhodli jsme se proto uzavřít dvě strategická partnerství,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů skupiny Kofola a její generální ředitel Jannis Samaras.

Jeden z dalších kroků k větší surovinové soběstačnosti představuje koupě 57 ha půdy na úpatí Nízkého Jeseníku. Jejich majitelem by se Kofola ČeskoSlovensko měla stát na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou podepsala se zástupci akciové společnosti Úsovsko, nejpozději zkraje roku 2024. Spolu s půdou získá rovněž desítku zaměstnanců a potenciál pro další desítky sezonních brigádníků. Pragerovy sady Libina, jak bude znít jejich název, jsou navíc situovány pouze 40 km od výrobního závodu Ondrášovka, který Kofole rovněž patří. Jejich roční výnos se pohybuje kolem 1000 t jablek, z nichž část už nyní společnost využívala pro výrobu čerstvých šťáv UGO. „Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu poctivých F. H. Prager ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie. Vzhledem k tomu, jak zdatní pěstitelé jsme v Česku vždycky byli, věřím, že i toto se nám podaří zajistit lokálně,“ objasňuje další ze zakladatelů Kofoly Tomáš Jendřejek, jenž bude mít celou zemědělskou divizi na starost.

Druhým strategickým krokem skupiny Kofola je záměr získat 25% podíl v kolumbijské společnosti, která na 230 ha plantáží pěstuje kávu a poté ji prodává na místním i mezinárodním trhu. „Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londoño, která podniká v oboru kávy již více než sto let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s ní můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy a rozvinout naši první investici mimo Evropu,“ konstatuje finanční ředitel skupiny Kofola Martin Pisklák.

Dokončení obou akvizic, jejichž celková hodnota se pohybuje v řádu desítek miliónů korun, očekávají představitelé Kofoly nejpozději v lednu 2024. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uzavírá Jannis Samaras.

@mohlo by vás zajímat