Aktuální menu baru Cobra dává záminky k oslavám

02.02.2024Bára Urbanová

Letos v létě to bude osm let od chvíle, kdy Cobra přivítala své první hosty. A za tu dlouhou dobu je to teprve podruhé, co jim předkládá tematicky zaměřené menu. Inspiraci pro něj barový tým našel prakticky po celém světě – zaměřil se totiž na svátky, které se v různých zemích slaví.    

Signature drinky se v Cobře míchají od samého počátku, cestou tematicky zaměřeného menu se ale poprvé vydala teprve před necelým rokem. Od jara 2023 si hosté mohli vybírat z drinků, jež čerpaly inspiraci z filmového světa. Volba právě tohoto tématu se nabízela, za barem situovaným kousek nad Strossmayerovým náměstím v pražských Holešovicích, totiž stojí společnost Aeropolis, jež se po léta věnuje filmové distribuci a provozuje rovněž několik artových kin. „Snažíme se neustále posouvat o kousek dál, a to jak my sami, tak co se drinků týče. Tematické menu pro nás tudíž bylo dalším krokem a ukázalo se, že správným směrem. Když drinky spojuje nějaké téma, lépe se s nimi pracuje už během přípravného procesu, o následné prezentaci hostům ani nemluvě,“ podotýká Tomáš Sassmann, jenž se v Cobře už před nějakou dobou posunul z pozice šéfbarmana do role provozního.

Nové menu mělo premiéru v čase adventu a jeho téma je také sváteční – sahá ale daleko za období Vánoc. „Sváteční čas nás obklopuje po celý rok. Je nespočet dní, které se nám snaží připomínat, že čas i naše životy neplynou jen jedním směrem,“ píše se v něm. Barový tým v čele s šéfbarmany Mírou Sehnalíkem a Honzou Dinstpírem se zaměřil na zajímavé svátky a jiné významné dny, které si v průběhu roku připomínají lidé různě po světě. Do podoby koktejlu se promítlo dvanáct z těch, které vybrali. Tvůrčí proces se přitom odvíjel různými směry. „Někdy jsme měli nápad na drink nebo vybraný destilát a hledali jsme svátek, který by se k tomu hodil. Já jsem třeba ale od začátku věděl, že chci dělat slunovrat a hledal jsem naopak ingredience, které mi ho pomohou ztvárnit. No a třeba u koktejlu Black Friday nám šlo primárně o nápad se slevou – v menu je jeho cena přeškrtnutá, je tak vlastně pořád ve slevě,“ nechává nahlédnout do příprav menu Míra Sehnalík.

Od slunovratu až po oslavu modré planety / Zmíněné slunovraty jsou v menu dokonce dva. Ten zimní má podobu koktejlu Red Sabbath a míchá se na amaru Monte Negro. Kromě něj receptura obsahuje ještě mošt z černého rybízu, cordial z borovicových výhonků a bitters z vlašských ořechů. Ve sklence je završen pěnou ze Stillabuntu Magic Velvet zasypanou na prach rozdrceným lyofilizovaným lesním ovocem. „Celkově vyznívá lehce do sladka, hořkost amara se nejvíc projeví v dochuti,“ přibližuje Míra Sehnalík svůj výtvor, jehož protipólem je o poznání svěžejší Midsommar. Ve sklence Nick & Nora hosté dostanou kombinaci cachaçy s domácím šalvějovo-tymiánovým sirupem, kapkou Sūpāsawy a trochou prosecca.

K drinkům, u nichž byla na začátku báze, patří koktejly zasvěcené Dni díkuvzdání nebo Dni Země. West Harvest se míchá v šejkru z bourbonu Wild Turkey infuzovaného máslovým popcornem, domácího orgeatu z vlašských ořechů, citronové šťávy a medu a ve sklence se topuje brusinkovým sirupem. Servíruje se ve whiskovce na kostky ledu a zdobí se vlašským ořechem. Den Země oslavuje koktejl Noble Globe, v němž se snoubí ingredience z různých částí světa. Sever v něm reprezentuje vodka infuzovaná čajem sencha coby zástupcem Východu. Z jižních zemí si barmani vybrali Nový Zéland, jenž patří k hlavním producentům kiwi, ze kterého připravili shrub, a západní část světa do koktejlu promítli použitím sirupu z agáve. Dál sáhli ještě po cordialu Paragon Rue Berry a modré sodě, jíž dodává barvu spirulina. „Místo klasické sklenky slouží k servisu Noble Globe seříznutá láhev vodky a roli ozdoby plní kůže ze zbytků kiwi použitých na shrub. Udržitelnost a cirkularita jsou jedním z našich hlavních témat, netýkají se jen koktejlu, který si o to svým inspiračním zdrojem vysloveně říká,“ dodává Honza Dinstpír.

Napříč zeměmi i zpátky v čase / Zatímco koktejl Holy Week, jenž se míchá z pisca, sambuky, mandarinkového sirupu, limetové šťávy a čerstvé máty, je připomínkou peruánských Velikonoc, drink Venganza de Panamá, ve kterém se propojují chutě rumu Abuelo Two Oaks, Campari, portského a Artspritzu, doplněných o banánové oleo saccharum, Citric Blend, solný roztok a banana bread v roli ozdoby, odkazuje na svátek Diablos y Congos, jenž oslavuje den, kdy Panama získala nezávislost na Španělsku.

Barmani Cobry ovšem neopomněli ani lokální svátky a tradice. Return to Glagolitic, krátký, sladkokyselý a lehce štiplavý koktejl na bázi spišské borovičky, je připomínkou věrozvěstů Cyrila a Metoděje, pro v plecháčku servírovaný drink Feast, jehož receptura zahrnuje hruškovici z Palírny Radlík, která strávila dva roky v dubovém sudu, trochu Altfernetu, Citric Blend, domácí kořeněný jablečný cordial, suchý cider od Klimenta a jablečnou křížalu na ozdobu, byly předlohou moravské hody.

Koktejl Hammer for Witches je odkazem na 30. dubna a pálení čarodějnic, záměrně se proto míchá z mezcalu, aby měl lehce kouřový nádech. Dál do něj patří ještě Altfernet, citronová šťáva, cukrový sirup a cherry bitters. Za jeho jemnější chuť může klarifikace kravským mlékem, vizuální stránku pak kromě sklenky Nick & Nora dotváří několik kapek růžově zbarveného oleje. Míra Sehnalík ho připravuje z oleje z hroznových jadýrek, jehož aromatiku mění pomocí sušených višní a barvu dotváří s přispěním ibišku. A protože nechce, aby se kapky na hladině drinku spojily, vzal si na pomoc ještě xantan.

Lehce uzenými tóny se vyznačuje krátký ovocný whisky drink Hogmanay Delight, jehož vznik iniciovala oslava keltského nového roku. Krátký je i koktejl Paranormal Aquavity, ten je však v menu charakterizován jako zemitý a intenzivní. Míra Sehnalík ho popisuje jako Bloody Mary Sour a svou oslavu Halloweenu míchá z akvavitu z pražské Garage 22, rajčatového moštu, citronové šťávy, vlastní kořenicí směsi a vaječného bílku. Místo pár kapek na napěněnou hladinu nápoje přidává tekutý kouř.

Gin s nádechem Letné a Holešovic / Koktejl Black Friday, ale taky klasické Negroni nebo G&T se už pár týdnů v Cobře míchají z ginu, který si bar nechal na míru destilovat v palírně Landcraft. „Mít vlastní gin byl náš dlouhodobý tajný sen. Chtěli jsme, aby svým složením odrážel místo, kde žijeme a pracujeme – to znamená území vymezené údolím Vltavy a stráněmi nad ní, které tvoří pomyslné pokračování Letné a Holešovic směrem k severozápadu,“ objasňuje barman Libor Andla a pokračuje: „Kamarádi z Landcraftu nás vzali na výpravu, během níž jsme sbírali všechno, co tu kolem nás roste. V receptuře ginu Cobraz Krajiny tak najdete květy bezu, planých růží a akátu nebo třeba výhonky borovic, k nimž se přidal ještě nezbytný jalovec a kůra bergamotu, která destilátu dodává příjemnou svěžest.“ První várka čítala zhruba pět set půllitrových láhví – až se vypijí, přijde na řadu nový gin a spolu s ním pravděpodobně i nové složení botanicals.

Na dobu určitou i neurčitou / Koktejlů inspirovaných svátky je sice dvanáct, v menu ale hosté najdou ještě o tři drinky víc. Dva v něm zůstaly z dřívějška, třetí – tzv. koktejlový občasník – se co chvíli obměňuje. Jeho místo je vyhrazeno pro sezonní speciality, v nichž se mimo jiné zpracovávají i přebytky z kuchyně, nebo pro drinky, s nimiž se barmani Cobry v průběhu roku hlásí do barmanských soutěží.

Už od zářijového Negroni Weeku se v nabídce drží Stařené Negroni feat. Landcraft, které barmani vytvořili ve spolupráci se středočeskou palírnou, aby bylo co nejvíc lokální. Jeho základ tvoří landcraftí modře zbarvený Gin Jane doplněný o vermut Turmut a Circular Orange ze stejného zdroje. „Dáváme do něj i Campari, ale trochu jsme ho ubrali a recepturu doplnili o pomerančový cirkulární destilát od Landcraftu, který v koktejlu posiluje pomerančové tóny. Celkově je o něco lehčí a výrazně citrusovější než klasické Negroni,“ objasňuje Libor Andla. Citrusové vyznění drinku zvýrazňuje i závěrečný zástřik pomerančovou kůrou a bergamotovým likérem. Hosté si ho ale mohou odnést i domů, a to v 90ml lahvičce opatřené výrazným plastickým N.

Druhým „držákem“ v menu je koktejl God Bless The Nuts, jenž s Negroni z dubového sudu sdílí koktejlový předobraz, bázi a italskou hořkou klasiku. Gin Jane v něm ale kromě Campari doplňuje nefiltrovaná Becherovka a červený vermut. Chuť drinku ozvláštňuje infuze nasekanými lehce opraženými lískovými oříšky. Z těch, které po scezení zbydou, se dělá sušenka, jež se k drinku přikládá.

Na pivo se chodí z Veverkovy / Další koktejlové menu, už s jarně-letními drinky, plánuje Cobra představit na konci dubna a opět bude mít své téma – pranostiky a přísloví. Po celý nejkratší měsíc v roce si hosté navíc mohou vybírat koktejly také ze speciálního menu, jímž se barový tým hlásí k Suchému únoru. Jsou mezi nimi i drinky s využitím čaje, v němž má zejména Libor Andla velkou zálibu. Nealkoholické je i jedno z piv, které má Cobra nyní na čepu. Čistě na pivo už ovšem hosté od loňského léta mohou chodit do nového sesterského podniku, který byl otevřen v srpnu. Vstupuje se do něj z Veverkovy ulice, a jelikož nemá žádný vývěsní štít, a dokonce ani jméno, lze ho při letmém pohledu snadno přehlédnout. Byla by to ale škoda – uvnitř se totiž nachází útulný pivní bar. Ve srovnání s Cobrou je poklidnější a menší. Jeho kapacita se pohybuje kolem čtyřiceti míst a je rozdělena do dvou místností na úrovni ulice, plus další prostory, které se nacházejí v suterénu.

V nabídce jsou vždy tři piva na čepu, a to primárně ta z řemeslných pivovarů, další pěnivé moky lze ochutnat z láhví. Pivní sestavu doplňují základní koktejly, například G&T nebo Dark ’n’ Stormy, pár pálenek a také víno rozlévané po sklence, ale i jednoduché snacky připravované cobřím kuchařským týmem – od párků v těstíčku přes pletýnku s pikantní pomazánkou až po pepřenky nebo třeba řízek v chlebu.

V budoucnu by se měla tahle „formanka“, jak jí barmani pracovně říkají, propojit s Cobrou prostřednictvím zahrádky ve vnitrobloku. Půjde tak vlastně o jeden podnik se dvěma vchody a dvěma koncepty.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat