60 vteřin s Lukášem Dratvou

13.02.2024Ondra Hnilička a Bára Urbanová

Spousta barmanů sní o tom, že místo za barem jednou vymění za ambasadorskou pozici. Lukáš Dratva si tento sen splnil už ve čtyřiadvaceti. Ani barmanské profese se ale zatím vzdát nehodlá – přinejmenším několik večerů v měsíci ho najdete v pražském baru Banker’s. Ten se ostatně stal i kulisou pro Lukášovu minutu před naší kamerou.

Lukáš pochází z Prahy, vyrůstal na Malé Straně. Studoval ale v Kroměříži, a to obchodní akademii. Ačkoliv se chtěl v dětství vydat na sportovní dráhu, nakonec se jeho osudem stala gastronomie – a barmanství. První profesní zkušenosti sbíral v kroměřížském Ztraceném baru. Následovala Praha, nejprve Whiskerie, tu ovšem záhy vyměnil za Banker’s Bar, kde ho hosté mohli potkávat poslední tři roky. Další změna přišla letos v lednu, kdy se stal ambasadorem značky Monin, kterou v České republice už dlouhá léta zastupuje kladenská společnost Zanzibar. „Vnímám to jako obrovskou příležitost. Už předem jsme se domluvili, že budu moct pořád alespoň občas míchat v Banker’s, a tak nebylo o čem přemýšlet,“ říká.

V nové roli si Lukáš užívá zejména rozmanitost své pracovní náplně. „Zhruba patnáct dnů v měsíci jsem někde po republice na školení nebo pomáhám s tvorbou meníček a koktejlů. Dalších pět dnů trávím přímo v Zanzibaru na Kladně, kde mám klid, prostor a čas se připravit na následující školení a vyzkoušet si cokoli, o čem budu chtít mluvit,“ popisuje. „No a nějakých sedm až osm dnů v měsíci trávím za barem v Banker’s,“ dodává.

Že se bar a práci za ním jen tak opustit nechystá, dokládá i Lukášova ambice soutěžit a vyhrát třeba i nějakou větší soutěž. A podobně jako spousta dalších barmanů by jednou chtěl mít svůj vlastní podnik. „V hlavě mám už několik nápadů,“ prozrazuje. A čím se zabývá ve volném čase? „Momentálně dost hraju šachy. Hodně trávím čas někde venku nebo rád nostalgicky sednu k počítači a něco si zahraju. Ale zas tak moc volného času nemám, moje největší hobby jsou prostě koktejly,“ uzavírá.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat