Art of Work: Karel Havlíček

20.02.2024Matěj Dereck Hard

Karla Havlíčka asi není nutné příliš představovat. Kdo by ale přece jen tápal, tak tenhle sympatický člověk patří k našim předním hudebním skladatelům filmové a reklamní hudby. Velmi žádaný a oceňovaný je navíc i za hranicemi naší malé republiky! A samozřejmě také skládá vlastní autorskou muziku, čehož důkazem je i album Spoken, které nedávno představil na velkém koncertu se symfonickým orchestrem v pražské O2 universum. Se seriálem Art of Work by Zacapa jsme ho navštívili v jeho nahrávacích a hudebních studiích Kabelovna…

Mohl by ses našim čtenářům na úvod v pár větách představit?

Jsem hudební skladatel, převážně filmové, klasické a elektronické hudby. Skládám už třicet let v Americe i v Čechách. Zatím posledním z českých filmů, ke kterým jsem dělal hudbu, byl film Bratři a z těch amerických Carpe Noctem s Ninou Bergman v hlavni roli. Skládám také vlastní autorskou hudbu a koncertuji. Mým nejoblíbenějším nástrojem je piano.

Kde se nachází tvoje studio, na kolika metrech čtverečních a jaké má dispozice?

Nedávno jsem otevřel nahrávací studia pod názvem Kabelovna Studios. Nacházejí se v Holešovicích, v bývalé továrně na kabely a izolace v krásnem industriálním prostoru. Celkem jsou čtyři.

Jak často tu jsi?

Skoro každý den. Díky vysokým a proskleným stropům se mi tu dobře pracuje. Je to hodně inspirativní prostředí, má svůj genius loci.

Co se tady převážně tvoří?

Tvoří se tu především zvuková postprodukce pro reklamy a pak tu taky skládám a nahrávám svou vlastní hudbu, a to jak pro filmy, seriály a televize, tak pro sebe.

Jaké zajímavé lidi jsi tu měl? 

Pracuje tu s námi spousta zajímavých lidí, třeba Carmen Rizzo, oceňovaný producent z Los Angeles, který dělal s Coldplay, Rihannou, Sealem… Zakládám si na mezinárodním tymu. Z české scény tu byli snad už všichni současní herci, známí režiséři atd.

Kam se jdeš v okolí nejčastěji najíst a co k jídlu preferuješ?

Nejčastěji jím v Phill’s Corner, Bentu nebo The Eatery. Preferuji lehké obědy a často využívám dovoz jídla.

A co ty a alkohol? Naleješ si po dobře odvedené práci něco dobrého?

Už ani ne, občas si dáme se ženou dobré červené víno. Výjimečně si naleju skleničku rumu.

Art of Work vzniká ve spolupráci s rumem Zacapa XO. Jak tě tenhle guatemalský rum baví a dáváš si ho raději čistý, nebo ho s něčím mícháš?

Nejraději čistý, jen tak, aby se neztratila chuť. Je to za odměnu.

Používáš při práci Mac nebo PC? A důvod?

Mac, protože PC jsem nikdy neměl, a tudíž s ním ani neumím pracovat.

Máš nějakou oblíbenou formu prokrastinace?

Moje práce je pro mě víc než koníčkem, a tak prokrastinaci neznám. Samozřejmě mě nebaví administračně provozní činnost, ale jelikož to za mě nikdo neudělá, tak i to mi už celkem jde.

Kde bys svoje studio viděl jinde, když ne tady? V jaké ulici, městě, zemi nebo jiné galaxii?

Jedině v Los Angeles.

Jaké zajímavé vybavení používáš při tvorbě a nedáš na něj dopustit?

Jelikož mam ve studiu dvě piana Petrof, tak už skoro na nic jiného nehraju. A čím dal tím víc si je zamilovávám a užívám.

Pro zrání rumu Zacapa se používá tzv. solera systém, jenž je postaven na průběžném míchání rumů různého stáří. Prolíná se i ve tvém řemesle nějak „staré“ s „novým“?

Samozřejmě. Když nahrávám s orchestrem, jedeme noty na papíře, jako za stara. Má to své kouzlo. Rad taky míchám analog s digitálem.

Dokázal bys vyjmenovat tři nejzajímavější projekty z celé tvé kariéry?

Americké filmy Lion ArkCarpe Noctem a pak mé sólové album Spoken, které vyšlo v Los Angeles před třemi lety. To mi změnilo život. Začal jsem živě vystupovat na piano a pak i s orchestrem. To je pro mě největší muzikantský zážitek. Naposledy jsem hrál v O2 universu svou hudbu s devadesátičlenným orchestrem. To bylo ohromné!

Máš nějaké tipy na vylepšení do budoucna, ať už v ateliéru nebo při samotné práci?

Používám AI a poslední softwarové novinky, ale nejvíc důležité je neztratit lidskost a hrát co nejvíc živě.

Rum Zacapa zraje v sudech uložených ve výšce 2300 m nad mořem, tedy ve velmi specifickém mikroklimatu. Vzniká i tvoje tvorba v nějakých specifických podmínkách nebo je s tvou prací spojený nějaký unikát? 

Já to mám dnes už jednoduché, stačí mi na prvotní nápady notebook, a tak pracuji všude po světě. Procestoval jsem toho už hodně a cestovaní je pro mě jeden z velkých zdrojů inspirace. Rád poznávám nová místa, lidi a kultury.

Jak rád trávíš volný čas?

Aktivním odpočinkem, sportem, cestováním. Vloni jsem měl extrémně úspěšný rok, a tak jsem ani moc neodpočíval.

A otázka na závěr. Děláš svou vysněnou práci, ale kdybys mohl udělat restart a vybrat si nějakou jinou profesi, co by to bylo a proč?

Byl bych třeba architekt měst pro sci-fi filmy. Strašně by mě bavilo tvořit nová místa, generovat je v počítači, a tím by se stávala ve filmu reálnými. Nebo by mě bavilo závodit v automobilech. Anebo jezdit profesionální závody s jachtami. Je toho strašně moc…

foto: Matěj Dereck Hard

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat