Ptám se já: Petrák zpovídá Pácalta

29.03.2024Milan Petrák

V rámci série rozhovorů Ptám se já se rolí tazatele i dotazovaného ujímají zástupci barové branže. Otázek je vždy sedm, koho a na co se budou ptát, si ale určují sami. Bar manager pražského hotelu Andaz Milan Petrák se rozhodl oslovit Jirku Pácalta, který na stejné pozici působí v pražském baru Kenton’s.

V Kenton’s baru a předtím jeho předchůdci působíš řadu let. V čem podle tebe tkví klíč k úspěchu podniku, který je v provozu už téměř tři dekády a patří ke stálicím pražské barové scény?

Jsem přesvědčený, že klíčem k úspěchu baru je kombinace tradice a inovace. Udržet si ducha, kterým bar září již téměř tři dekády, a současně se nebát experimentovat s novými trendy. Ikonou barového světa se podnik nestane jen díky minulosti, ale i díky schopnosti adaptovat se na současnost.

Jakým způsobem vaše koktejlové menu reflektuje multigenerační charakter Kenton’s? Jsou vaše drinky navrženy tak, aby oslovily stálé hosty, ale zároveň reagovaly na aktuální trendy, a měly tak potenciál oslovit i mladší konzumenty?

Multigenerační charakter našeho baru nám při tvorbě nových koktejlů poskytuje jedinečnou perspektivu. Snažíme se spojit klasické receptury, které osloví naše stálé zákazníky, s moderními prvky a trendy, které zaujmou i mladší generaci. Tím vytváříme koktejly, které mají široký záběr a zároveň respektují historii baru.

Jak vnímáš dopady nedávného rebrandingu baru ty sám a jak podle tebe tento proces vnímali hosté? Máš pocit, že se vám podařilo zachovat tu nezaměnitelnou atmosféru podniku? 

Rebranding baru byl důležitým krokem pro obnovení jeho identity a přitažlivosti. Domnívám se, že hosté vnímají změny pozitivně, protože zachováváme tradici newyorského baru, zároveň ale do jeho konceptu vnášíme svěží nový vzhled. Atmosféra zůstává nezaměnitelná, taková, kterou oceňují jak stálí, tak noví hosté.

Po tolika letech provozu, musíte mít nespočet stálých hostů. Je při hledání nových členů týmu podmínkou, aby takové hosty poznali, případně si pamatovali, co pijí apod.?

Ano, máme mnoho stálých hostů, tzv. na podání ruky, kteří jsou pro nás velmi důležití. Při hledání nových členů týmu ale není podmínkou, aby je a jejich preference od první chvíle znali. Nicméně je důležité, aby noví členové týmu měli schopnost zapamatovat si časté hosty a jejich oblíbené drinky a návyky, což přispívá k osobnějšímu zážitku.

Jakou roli podle tebe hraje správná volba playlistu při vytváření ideální barové atmosféry? Je nezbytné se přizpůsobovat době, nebo při výběru hudby zachováváte určitou autenticitu?

Playlist hraje při vytváření atmosféry baru klíčovou roli. Já osobně si na hudbě velmi zakládám. Dá se říci, že stejná hudba nás provází od počátku baru. I po všech těch letech ji považuji za přitažlivou až ikonickou pro naše hosty. Hudba je prostředkem, který dokáže povýšit zážitek z návštěvy každého baru.

Hudba je pro tebe velkou vášní, od návštěvníka různých akcí ses dokonce posunul do role jejich organizátora. Jaké soft skills, které ses naučil za dobu působení v barové branži, při tom využíváš?

Organizování festivalů pro mě byla vždy obrovská výzva. Naučil jsem se, že stejně jako v baru to nikdy není o jedinci, nýbrž o kolektivu lidí, kterým musím plně důvěřovat. A jen vzájemně se můžeme posouvat na vyšší level. Já osobně měl na takové lidi vždy štěstí a dodnes je pro mě práce s nimi obrovským koníčkem a zážitkem.

Nakonec mě zajímá, jak člověk s takovou porcí zodpovědnosti odpočívá. V čem nacházíš největší klid?

S takovou porcí zodpovědnosti je vždy velmi důležité si najít čas na odpočinek a relaxaci. Osobně nacházím největší klid při houbaření v libereckých lesích, při poslechu vážné hudby nebo při cvičení jógy. Nee, teď vážně. Pro mě je nejlepší relax čas strávený s přáteli!

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat