V Bonvivant’s CTC se vydali italskou cestou

12.04.2024Bára Urbanová

Pražský bar Bonvivant’s CTC se posledních několik let obešel bez stálého menu svázaného nějakým tématem a svým hostům připravoval primárně drinky na míru, koktejlové klasiky nebo twisty na ně. Změna nastala teprve nyní – a nese se v italském duchu.

Zavedený koktejlový podnik na pražských Vinohradech má aktuálně čtyřčlenný tým. Kromě majitele Bonvivant’s CTC Tomáše Paličky ho tvoří zkušený barman Honza Mareš a dva nováčci v barmanském řemesle Štěpán Rogl a Dominika Rennerová. Ke vzniku nového koktejlového menu přispěli každý svým dílem, větší podíl na výsledku ale vcelku pochopitelně náleží Tomášovi s Honzou. Když hledali téma, kterými by své drinky propojili, vydat se italskou cestou se doslova nabízelo. Zatímco Tomáš v dávnější minulosti na Apeninský poloostrov opakovaně vyrážel za prací, Honza se sice před pár lety na zkušenou vydal na opačný konec Evropy, do norského Osla, zase tam ale pracoval s Italy, takže i jemu lze nějakou tu italskou zkušenost přiznat… Především se však oba měli možnost před časem trochu víc poznat na devítidenní cestě po italských amaro likérkách, a tak se rozhodli svoji první společnou koktejlovou sestavu zasvětit zážitkům, které si z tohohle výletu přivezli, svému přátelství a v neposlední řadě Itálii samotné, jejím chutím a kultuře.

Hexagon s šesti koktejly / Výsledkem je šest drinků, z nichž dva mají rovněž svou nealkoholickou variantu. Hosté si je od konce dubna budou moci vybírat z menu vytištěného na černém kartonovém papíře ve tvaru hexagonu, s nímž Bonvivant’s pracuje od samého počátku, tedy déle než deset let. Kdo se chce držet klasiky s lehkým twistem, může zvolit Negroni alla Parmigiana, jež je současně i variací na tradiční italský pokrm melanzane alla parmigiana, tedy na zapečený lilek. Koktejl, který Tomáš původně vytvořil pro své hostování v bruselské italské restauraci Cipiace, se míchá z ginu, campari infuzovaného parmazánem a vermutu infuzovaného pečeným lilkem. Servíruje se v double rock glass na velkou kostku ledu a zdobí se na slunci usušeným rajčetem s domácím parmazánovým krémem.

Dlouze představovat není potřeba ani předobraz koktejlu Bellini de Alba. V podání barového týmu Bonvivant’s CTC jde však o kombinaci prosecca s pyré z meruněk a čerstvého oregana na závěr ovoněnou vetiverem. Hosté mají na výběr mezi klasickým a nealkoholickým proseccem, a tedy i mezi alko a nelko verzí drinku.

V italské koktejlové historii má oporu také druhý z koktejlů, který je k mání rovněž ve variantě „no ABV“. Jmenuje se Untied Giardino a jde o twist na Sgroppino, v němž se báze (buď Johnnie Walker Black Label, nebo nealkoholická „whisky“) snoubí s bazalkovou zmrzlinou, kterou pro Bonvivány na zakázku připravuje pražská zmrzlinárna Crème de la Crème, ale taky s čerstvou bazalkou, citronovou šťávou, cukrovým sirupem, nálevem z oliv a sodou. Jako garnish slouží bazalkový chips spolu s olivou.

V kanystru i místo dezertu / V koktejlu Moto Guzzi barmani propojili klasický Sidecar se známým italským výrobcem motocyklů. Používají na něj italskou brandy, Italicus, citronovou šťávu a domácí šalvějový sirup, plus lístek šalvěje v roli ozdoby. Aby podtrhli příběh drinku, zvolili k jeho servisu kanystr o objemu 120 ml. Hostům ho na tácku přinesou spolu s tenkostěnnou sklenkou na nízké nožce, v níž je už nachystán velký kvádr ledu.

Na Sicílii se hosté mohou přenést prostřednictvím koktejlu pojmenovaného podle nejznámějšího z kmotrů z knihy Maria Puza. Corleone se míchá z Averny, mandarinkového džusu, fíkového balsamica a čokoládových bitters. Collins Glass, v níž se podává, zdobí prach z kůry plodu pomerančovníku myrtového známého též jako chinotto.

V italské koktejlové sestavě Bonvivant’s CTC nechybí ani dezertní drink, o jehož charakteru leccos napovídá už samotný název – Tiramisu. Honza ho nedávno vytvořil pro soutěž s kávovým likérem Gloria. Kombinace Glorie s vodkou infuzovanou zakysanou smetanou, amarettem a rumem, jež se servíruje ve skleněném pohárku na nožce završená smetanou smíchanou s rozmixovanými italskými cukrářskými piškoty a posypanou kakaem, mu vynesla vítězství, a tak si místo v koktejlovém menu bezesporu zaslouží.

Kromě drinků z menu se v italském duchu ponesou i tapas, jimž v druhé části názvu baru patří písmenko T (první C je vyhrazené koktejlům, to druhé kávě). K drinkům se tak bude podávat třeba caponata, salsiccia nebo například polpette al sugo. „Průběžně budeme hostům předkládat také další drinky inspirované Itálií, třeba naše Dolce & Gabbana Martini, které mícháme z vodky infuzované fenyklem a šafránem,“ dodává pro úplnost Honza Mareš.

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat