60 vteřin s Tomášem Bielčíkem

30.04.2024Ondra Hnilička a Bára Urbanová

I když lze Tomáše Bielčíka stále tu a tam potkat za barem v jednom z nováčků na pražské barové scéně, jeho hlavní pracovní náplní je pozice ambasadora prémiového portfolia značky Bacardí. Podobně rozkročený je pak po léta mezi flairem a klasikou. Čemu z toho dává přednost? Odpověď nabízí jeho 60 vteřin před naší kamerou…

Je to sotva dva týdny, co Tomáš Bielčík oslavil osmadvacáté narozeniny, podle jeho životopisu byste mu ale nejspíš hádali o něco víc. Narodil se v Ústí nad Orlicí a jako dítě chtěl být astronaut, přihlášku si ovšem nakonec podal na hotelovou a obchodní školu, obor hotelnictví a cestovní ruch. Volba to byla vcelku logická. „Práce v gastronomii mě vždycky lákala. Pamatuju si, že když jsem dostal svůj první šejkr, myslím, že to bylo ke třináctým narozeninám, připravoval jsem doma koktejly z ovoce. Táta, který je kuchař, mi s tím pomáhal,“ ohlíží se zpátky.

Hotelovku zakončil v roce 2015 maturitou, to už ale pár barmanských zkušeností na kontě měl. „Během studia jsem si udělal baristický a barmanský kurz a začal jsem jezdil po různých soutěžích a praxích, což byla skvělá zkušenost,“ říká. Za bar se poprvé postavil v roce 2011 na stáži v Řecku – a byl to bar plážový, jenž patřil k jednomu z hotelů. Řecko si pak ještě jednou zopakoval, na třetí stáž už ale vyrazil do Skotska a Velká Británie byla zároveň zemí, kam se po škole vypravil na zkušenou. Během čtyř let, které zde strávil, prošel několika podniky v Lythamu, Blackpoolu a Poultonu a spolupracoval také s agenturami Performance Bartending a Bars4You.

Vrátit se domů ho přiměla pracovní nabídka z brněnského Cabaretu des Péchés, který se tehdy otevíral a Tomáš v něm cítil velký potenciál. K jeho dalším brněnským působištím patřily bary Jekyll & Hyde a Element, který mu, jak sám říká, dal profesně zdaleka nejvíc. Vloni se ovšem Tomáš přesunul do Prahy, a to kvůli své první ambasadorské pozici. Když kvůli změně distributora značky, kterou zastupoval, o svou vysněnou práci přišel, našel útočiště v nově otevřeném pražském baru Savage, jehož majitelé jsou stejní nadšenci do flairu jako on.

Drinky tam míchá stále, teď už ale jen několik večerů v měsíci. Od začátku dubna je totiž ambasadorem prémiového portfolia značky Bacardí ve společnosti Coca-Cola Hellenic. Na práci ambasadora se mu líbí, že v sobě snoubí působení za barem i před ním, že mu dává možnost se rozvíjet a posouvat dál také barmany, které ze své pozice školí, a v neposlední řadě i to, že má příležitost reprezentovat na českém trhu značku s tak dlouhou tradicí. V příštích týdnech ho čeká například školení Bacardi Premium Rums Academy a v červnu se mimo jiné chystá do Polska na velký rumový festival. A čím jiným by Tomáš ještě mohl být? „Pravděpodobně bych směřoval k ekonomice nebo marketingu, který je vlastně i teď velkou součástí mojí práce,“ přemýšlí nahlas.

Za nejlepší formu odpočinku Tomáš považuje flair. „Pustit si dobrou hudbu do sluchátek a jít si třeba i jen na chvilinku zaházet mi vždycky pomůže odbourat stres a vypnout hlavu,“ říká. O trávení volného času má ale ještě i jinou představu. „Ten nejlepší odpočinek je, když mohu trávit čas s partnerkou Adélou, naší dcerkou, která se nám letos narodila, a psem,“ uzavírá.

video: Ondra Číhal

@poslední příspěvky

@newsletter

Fields marked with an * are required

Vyplněním uvedených polí a kliknutím na „přihlásit“ udělujete AtBars Spirit, s.r.o., souhlas se zpracováním osobních údajů, jež bude provedeno dle platné legislativy.

@mohlo by vás zajímat