San Cosme Mexico Trip očima brněnského barmana

09.07.2024AtBars

San Cosme rád dává nahlédnout do výrobního procesu svého mezcalu všem vážným zájemcům o destiláty z agáve. Letos se šance vypravit na San Cosme Mexico Trip prostřednictvím Premier Wines & Spirits naskytla i Dominikovi Hájkovi z brněnského Baru, který neexistuje.

„Na letišti v Mexico City mě a pár dalších účastníků našeho Mexico Tripu vyzvedl osobně jeden ze tří zakladatelů San Cosme Gernot Allnoch,“ začíná Dominik své vyprávění a pokračuje: „Odvezl nás do hotelu Carlota, kde jsme se všichni měli možnost poprvé potkat. Celkem nás bylo dvanáct, kromě mě ještě zástupci Německa, Nizozemí, Itálie a Belgie. Přidal se k nám také Erik Lozano, další ze zakladatelů San Cosme, který s námi zůstal po celou dobu našeho mexického výletu.“ Pro první den to bylo vše, všichni totiž potřebovali nabrat síly po dlouhé cestě a v očekávání dalšího zážitky nabitého programu.

Dopoledne druhého dne bylo zasvěceno prohlídce Mexico City, přesněji jeho centra a tamních památek. „Navštívili jsme například Palacio de Bellas Artes, muzeum Templo Mayor nebo katedrálu Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie,“ uvádí pár příkladů Dominik. „Následoval pozdní oběd v restauraci Campobaja a poté už se zbytek dne odehrával v duchu gastronomie. Krátkou procházkou jsme se vydali do baru Licorería Limantour, jemuž v aktuálním žebříčku The World’s 50 Best Bars patří sedmé místo. Připravena tam pro nás byla ochutnávka mezcalů a také drinků z jejich signature menu,“ dodává.

Další den měl San Cosme Mexico Trip 2024 na programu zhruba osmihodinový přejezd autobusem do Oaxacy. „Během cesty jsem si nemohl nevšimnout totální transformace okolní krajiny. Ploché prostranství plné budov a mrakodrapů vystřídaly kopce osázené tisíci druhy kaktusů a agáve. Bylo to, jako kdybychom přijeli do úplně jiné země,“ popisuje své dojmy Dominik s tím, že po příjezdu do Oaxacy následovalo ubytování v hotelu Grand Fiesta Americana Oaxaca, který účastníkům poskytl na další dva dny zázemí. Poté stihli ještě krátkou obhlídku městského centra a den zakončili tradiční večeří v Casa Oaxaca.

„Třetí den jsme všichni označovali jako den D. V dopoledních hodinách jsme vyrazili na San Cosme Experience do Santiaga Matatlán, které bývá označováno jako World Capital of Mezcal. Začali jsme návštěvou hlavního sídla San Cosme, kde jsme se seznámili s rodinou, která mezcal vyrábí už po generace. Byli jsme u lahvování mezcalu a na vlastní oči jsme se přesvědčili, že plnicí linka je opravdu jediná technologická věc, která se v San Cosme používá. Etikety už se na láhve zase lepí ručně,“ líčí návštěvu San Cosme Dominik a pokračuje: „Poté jsme se přesunuli do polí mezi agáve. Uprostřed nich jsme si vyslechli krátkou přednášku od dalšího ze zakladatelů San Cosme Josého Juliána, při níž jsme koukali na jimadores, jak sklízejí agáve. Dostalo se nám nabídky si to i sami vyzkoušet, které jsme všichni s velkým nadšením využili.“ Z polí vedla cesta výletníků do palírny, kde pod vedením Josého absolvovali exkurzi a obeznámili se se všemi procesy, které v palírně probíhají. „Vyzkoušeli jsme, jak agáve chutná v různých částech procesu výroby, než z ní vznikne samotný mezcal, a celý den jsme zakončili večeří v palírně společně s rodinou, která stojí za výrobou San Cosme,“ dodává Dominik.

Předposlední den byl trochu volnější. „Zašli jsme na jedno z největších místních tržišť a seznámili se více s lokální kulturou. Také jsme navštívili mezcalotécu, místo určené k degustaci mezcalů, a k večeru nás čekala poslední společná večeře v La Cocina de Humo, kde jsme vyzkoušeli pokrmy tradiční pro oblast Oaxaca, které byly připravené v hliněných pecích tradičním stylem,“ objasňuje Dominik. Večeří se San Cosme Mexico Trip 2024 v podstatě uzavřel – další den už následoval jen přesun do Mexico City, odkud se všichni vydali na cestu domů.

@mohlo by vas zajimat